Христо Блажев защити chitanka.info в ефира на БНТ (видео)

Предоставям на вашето внимание записа на частта от днешния (25.05) сутрешен блок на БНТ, в която се говореше за казуса chitanka.info – престъпление ли е споделянето на книги, публична библиотека ли е сайтът, трябваше ли МВР да се намесва по този начин и защо, по дяволите, председателят на Асоциация Българска книга (анатема) Веселин Тодоров смята, че има база за сравнение между Читанката и Google?

Само казвам поздравления за Христо Блажев, чиито аргументи забиха в миша дупка г-н Тодоров, и ви оставям да гледате!

Comments

 1. Темата наистина е много спорна, но моето лично мнение е че няма нищо лошо книгите да бъдат публикувани в интернет, по няколко причини мисля така. Първо хората отдавна не купуват толкова много печатните издания, по една или друга причина, някои даже от финансова гледна точка. Второ постоянно “ревем” че в днешно време децата ни “висят” само в интернет, еми какво по-добро от това точно там да им предоставяме стойностни книги?! А що се отнася до авторски права и парични печалби, варианти има, просто трябва да се измисли системата за това. Не мисля че chitanka.info е нещо лошо, напротив..

 2. И Блажев, и директорът на “Сиела” дрънкаха глупости, които се разминаваха с истинската, дълбоката същност на въпроса.

 3. И каква е тя, ако мога да попитам?

 4. Сашо says:

  Не се връзвай. Гнусното старче иска да пробута линка към един от сайтовете си за лов на шарани, а коментара е евтина маскировка.

 5. Аз says:

  Първо да се занимаят с платежоспособността на българина, а тогава да искат от него пари. Няма как да дадеш нещо, която нямаш!

 6. […] Христо Блажев защити chitanka.info в ефира на БНТ (видео) […]

 7. Читател says:

  Току що изгледах клипа. Два фатални пропуска на лицето с костюма от които Христо Блажев можеше да се възползва:
  1. Изчисленията на загубите на база 10% са чисто спекулативни. Защо 10%. А защо не 70%, или 1%, или 0.005% ? Можеше да ми се отговори, че според интернет статистиките само 0.0047% от читателите на елетронни библиотеки купуват книги и следователно с малко аритметика загубата на издателите от читанката възлиза реално на 0.045 стотинки, като се закръгли в полза на издателите 0.05 стотинки въпроса би могъл да се уреди веднага ако издателите посочат банкова смекта на която да им се покрият загубите и дискусията да приключи.
  2. С изказването си, че и библиотеките (националната включително) нарушават закона, но издателите са “много добри” и не пращали полицята, лицето с костюма неявно признава, че полицията действа по тяхна поръчка и ако те (издателите) решат да не бъдат “добри”, полицията може да затвори и библиотеките.

 8. Лютият says:

  Не е и не може да е престъпление, когато се посочва автора и се цитира произхода на публикацията ! Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
  ………………………………………………………….

  9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

  10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;

 9. Каква стана тя бе, братя?! Шмугна се тук долнопробният пишляк Сашо, изпърдя се в Нета и… мекио. Ама аз тоя мочко ще го шибам с мека пишка.

  Сега за истинската същност на въпроса. Не може Читанка да предлага моя книга, която е все още на пазара на хартиен носител и по този начин да ме ограбва безнаказано.

  Вие сте ялови пишлемета, които през живота си нищо не са създали, и затова не можете да проумеете низостта на това гадно престъпление.

  Не ги съдихме с ИК “Труд”, защото книгата ми “Технология на успеха” вече почти напълно се изчерпа и не си струва да водим дела.

 10. Апостоле, твоята книга хората не биха я чели пари да им дават… Съмнявам се да е имала и 100 изтегляния от читанката – и то провокирани от чисто любопитство що за безумни са писанията на прочутия форумен спамър.

 11. Оф,тоя Апостол Простолов и тук намери да се изкенза по въпроса.Бонака му с бонак.Гади ми се от такива дребни душици лакоми за парици.

 12. Dada says:

  Ochakvah mnogo poveche ot Hristo Blazev. A tozi obraz “bezpodoben” \choveka s kostiuma, kakto beshe narechen ot uchastnik po-gore/ vuobshte ne vuznameriavam da go komentiram. Te sa mafija. I neka samo da posmee da se zanimava s Narodna… Samo da posmee. Shte mu zatriem biznesa!

 13. Възмутен! Бунак бе, мочко, БУНАК! Като си лайно неграмотно, защо пишеш тук бе, мършо?

  Преславчо, ПАЗАРЪТ и САМО ПАЗАРЪТ определя кое е стойностно и кое не е. А не малоумни чекиджий като теб. От “Технология на успеха” бяха продадени 2000 екземпляра. Въпреки саботажа на Читанка.

  Вземи и ти я прочети, защото все ще си такъв прошляк, мършляк и измекяр. Разбери как се става прочут, влиятелен и богат. Защото аз например мога да те купя още утре и то само за да ми миеш кенефа.

 14. anjela says:

  Апостолофф вместо да пълниш интернета със спам и глупости защо не си намериш добър психиатър дано да те излекува от манията да се правиш на богат и велик.като си толкова богат защо живееш в панелка а дрешките са ти секънд хенд.ти и понятие си нямаш как се печелят пари от интернет поне попитай тези които могат и го правят.

  аа забравих да питам кога ще смениш дискетата тази вече се изтърка от четене 5 гоини вече се върти в разни форуми една и съща.
  by anjela

 15. падналия ангел says:

  кристалното кълбо на “великия” маг апостолов много се е замъглило.стареца вече нищо не познава само се излага:)))))той и преди не познаваше ,но това е друга тема

 16. andrei kamenov says:

  да питам г.апостолофф кога му остава време за бизнес след като цели дни пълни форумите с тъпите си умотворения наречени от него “статии” и ако някой реши да напише какво мисли за него то пази боже такава кал и помия се излива по негов адрес,че и най смелата махленска клюкарка би му завидяла.едно може да му се признае : с вещина може да оплюе всички които му противоречат и да съчини какви ли не компромати за тях.примери има достатъчно дори и на този сайт.не чакам да ми отговори господина на конкретни въпроси отговори не дава най много да напише нещо тъпо и арогантно под чуждо име

 17. anrtej kamenov says:

  Нещо ludipari.com поизчезна 😉 Причина: This domain name expired on 02/09/12 and is pending renewal or deletion богатия апостол няма $10 да си плати хипер-мега печелишвия домейн, от който изкарва стотици милиони годишно :)))))))))))))))))))))))

 18. anton says:

  http://www.ludipari.com
  This page is parked free, courtesy of CBox.biz Hosting and Domain Names
  коментара е излишен факт е че “богатия и заможен” апостолов не може да си плати домейна.

 19. според мен chitanka.info е най-читавият български сайт, където можеш да намериш всичко, което ти трябва за четене и информиране. самият факт, че искаха да го затворят беше срамен и недостоен. какво да направят хората, които нямат пари да си купуват нови книги всеки месец, да не говорим за по-често. библиотеките купуват по 10 нови книги годишно, с което няма как да привлекат читатели. не пипайте безплатния достъп на българина до книги и знания, защото този път протестът може и да проработи!

 20. зло куче says:

  Последните изцепки на Луд Апостол, коментирани:
  http://zlokuche.blog.bg/drugi/2012/04/20/glupostta-maikata-apostapostoloff-bashtata.943159

 21. Йордан Йовев says:

  Здравейте , искам да се включа в темата с съвсем кратък коментар:
  Аз съм студент в Дания, в момента живея там. Датчаните не теглят от нета ,нито музика, нито книги.Причината за това е че имат пари за да си позволят да си закупят това каквото искат. Сигурен съм че ако народа в България ако не беше ограбен от мафията , ще с удоволствие да си плаща за всяка една книга.Така че майната им(извинявам се за израза), да живее пиратството 🙂

 22. free shemale dating service

 23. free dating in canada sites

 24. 100 free indonesian dating site

 25. 100 free online dating sites for black singles

 26. completely free dating sites for single parents

 27. free over 50 dating sites

 28. best free foreign dating sites

 29. keto bars says:

  keto diet and epilepsy