Алиса в Страната на чудесата – Луис Карол

Алиса в страната на чудесата - Луис Карол

„Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол е толкова колоритна, забавна, мъдра и нелогично истинска книга, че думите ми за нея свършиха още преди да са се появявали. Всички знаем историята на малкото момиче, което пада в заешката дупка, лети бавно надолу и преговаря уроците си, а после обикаля из един толкова невероятен свят, населен с всякакви животни, странни създания, говорещи гадинки, живи карти, една Царица и един Цар, един Мартенски заек и един Шапкар, един убеден в правотата си гълъб, кондор, лигава костенурка, разбира се, Перцето и онзи изключителен персонаж, част от един от най-култовите диалози в литературата въобще, Червения усмихващ се котара.

(да, разговорът, както си го спомням, е:

„- Би ли ми казал кой път да вземе оттука?, попита Алиса.

– Зависи накъде отиваш, отвръка котаракът.

– Все едно, казва Алиса.

– Тогаз все едно е кой път ще вземеш.”)

„Алиса в страната на чудесата” е толкова жива, толкова мащабна и епична в своите едва малко над стотина странички, че не е за вярване как Луис Карол е успял да направи толкова велик труд и в един момент да те кара да се заливаш от смях, а в следващия просто да позатвориш книгата и да отделиш няколко минути да помислиш върху онова, което си прочел току що.

А ярките моменти са толкова много и толкова нагъсто разположени – детинските наивните въпроси на Алиса към лигавата костенурка, логическите й възражения срещу Царицата и Царя, поуките на Херцогинята, препирнята с Гълъба

(Змия! – Не съм змия! – Змия си ти казвам!),

откритието, че бебето на същата тази Херцогиня е едно много грозно дете, но би било прекрасно прасе, времето на Шапкаря, часовникът за дати, безбройните прибори по масата, приказката за сироповия кладенец, мудната гъсеница, за която промяната е нещо твърде странно, въпреки че скоро ще се превърне в пеперуда – това са само няколко от многото моменти, за които се сещам на момента. Книгата просто изобилства от такива.

„Алиса в страната на чудесата” е шедьовър в пълния смисъл на думата, гениалност в чиста форма, при това поднесена подходящо за хора от всякакви възрасти – самият аз съм очарован от книгата, мои по-възрастни приятели също подкрепят мнението ми, а милиони малки дечица по света буквално израстват, докато им се чете „Алиса”. И те я обичам. И аз я обичам.

И моля ви, не ми отсичайте главата.

Comments

 1. Baby says:

  Аз щях да го напиша по-добре! (smirk) 😎 Ако това се брои за отсичане на глава, така да бъде! Но поне не си я подценил и не си казал нищо невярно! 😉 😀

 2. yrsyjapbylva says:

  Yours and ass causing feelings of the flailing.

 3. xasyzzaxof says:

  . I laughed as much as the action created.

 4. Anonymous says:

  /8

 5. tinder profile

  Алиса в Страната на чудесата – Луис Карол | Литературата Днес

 6. fat guy tinder date

  Алиса в Страната на чудесата – Луис Карол | Литературата Днес

 7. free dating sites in san francisco

 8. free indian online dating sites no subscription

 9. 100 free dating in norway

 10. free online ireland dating sites

 11. free dating site photos

 12. friends with benefits dating sites free

 13. sugar daddy free dating site

 14. keto diet high blood pressure