„Тук лежи заекът“ и Йордан Ефтимов го знае

България е една от малкото страни, където когато умре някой, особено в по-малките градове, градските табла за съобщения, трафопостовете, дърветата, въобще всяка свободна площ голяма поне колкото лист А4, се покрива с черно-белите листи, наричани „некролози“. Текстът се прави винаги по един модел, изброяват се скърбящите, слага се гигантска снимка на починалия и се пише „Скръбна вест“ най-горе.

Некрологът обаче всъщност е изкуство, нищо, че в България не го знаем. Некрологът не е просто обявление на „скръбната вест“, а литературен жанр, житие на починалия. В некролога не важи нелепата „максима“ „За мъртвите или добро, или нищо.“ Некрологът е честен и обективен – поне що се отнася до субективизма на писателя.

За съжаление, рядко у нас виждаме подобни текстове, а определено нужда от тях има. Когато популярно лице умре, често медиите копират в дописките си текста за човека в „Уикипедия“, слагат тъжна снимка и завършват с „Мир на праха му.“ Авторитетните западни медии пък си имат цели раздели в съдържанието, наричани „Obituary“, и поддържани редовно и с внимание. В тях мъртвите получават заслуженото през жвота си уважение или критика.

В България такива текстове, както споменах, се появяват сравнително рядко, но за щастие ги има. През годините бях забелязал, че критикът и поет Йордан Ефтимов от време на време ги пише за различни издания, предимно специализирани. Затова бях и впечатлен, когато миналата година тези текстове, плюс някои непубликувани, бяха събрани в сборник от издателство „Сиела“ и публикувани.

Името е „Тук лежи заекът“ (по некролога за Джон Ъпдайк) и още тук се вижда езиковата закачка, описана в самото начало и свързана с античния поет Марциал. „Hic iacet lepus“ е фразата на латински, която заради сходство между думите за заек и шега и тяхно общо склонение може да се чете двусмислено и в крайна сметка се приема за метафора на „Тук е проблемът“. От друга страна пък, всички знаем, Заека е най-известният литературен герой на Джон Ъпдайк и въобще един от емблематичните за американската проза.

Признавам си, че не съм чел всички текстове в сборника – няма и смисъл, ако не познавам конкретния автор, за когото е некрологът. За сметка на това в няколко случая именно писанията на Ефтимов ме накараха да се зачета по-подробно в някого.

Много силни са текстовете за Селинджър, Ъпдайк, Артман и Бродски в първия раздел (за чужди автори) и за Исак Паси, Кембъла, Христо Калчев, два за Ивайло Петров. Разбира се, и за моя любимец – Виктор Пасков. Както казах, основна характеристика на некролога като жанр е обективната критика и табуто за „помилване“ на нечии „грехове“ заради смъртта му. И въпреки това – търсенето на най-добрите черти на твореца, поставянето му в контекста на неговото изкуство, превръщането му в движеща сила. Анализирането на ползите от него. Накратко – емоционалното предаването на ключовите части от неговия живот.

Въобще – „Тук лежи заекът“ е една необходима книга. Жанрът на некролога – също.

Comments

 1. in4e says:

  Да ви кажа ли? Заслужава си. Такава книга не се пише всеки ден. Прочетете я цялата. Ще ви прегази.

 2. Anonymous says:

  Мен пък не ме “прегази”, ами ме смаза и отказа с изчанченото самочуфство на Евтимов. Некролог на Селинджър, като “необходим” и “полезен” жанр? Сигурно се шегувате. По-добре прочетете самия писател, който е по-жив от всяко журиране и жонглиране в жанра.

 3. Яз says:

  Подскок подскок – заек до заек, шаяк до шаяк… И кога поглеж, изскокнали из литературните дебри плъшоци със заешки уши и взели, че хептем си повярвали. Пък и загубили человечески лик. А претенциите им шумолят парафинено като сухи листи. Финяги! Тоя зайчок е всичко друго, но не литературен заек. Поет и критик е Ботев, Евтимов е халтурен плъшок. Временно плъшовидно явление. Кого плаши, че ще премаже? Някоя претнция или некоя литературна бабичка?

 4. what’s the new tinder

  „Тук лежи заекът“ и Йордан Ефтимов го знае | Литературата Днес

 5. guys On tinder Don’t message

  „Тук лежи заекът“ и Йордан Ефтимов го знае | Литературата Днес

 6. free chat international dating sites

 7. free to send messages dating sites

 8. free dominican republic dating sites

 9. current free dating site in australia

 10. free dating sites with no membership

 11. keto beer says:

  keto diet pyramid

 12. keto diet how much protein

 13. keto zucchini fries