Халед Хосейни и „Ловецът на хвърчила“…

Най-важното е никога да не четете какво пише на задната корица на „Ловецът на хвърчила“ на Халед Хосейни. Ако го прочетете и клишетата там ви допаднат, по-добре изобщо не се захващайте с книгата.

Историята на Хосейни е толкова великолепна, блестящо написана, разтърсваща, натъжаваща и въздействаща. Потресаваща. Майсторски изящна.

Да уловиш и предадеш в думи психиката на децата, да уязвиш читателя си до толкова, че да го оставиш безмълвен, с натъжени и навлажнени очи, замислен, нещастен, гневен, ядосан  – дотолкова, колкото е бил в най-тежки моменти от своя-собствен живот – това е Халед Хосейни в „Ловецът на хвърчила“.

Той има от всичко – приятелство, снизхождение, презрение, срам, гордост, страх, бащинска любов или омраза. И всичко това се събира само в един момент – по време на традиционното ежегодно афганистанско пускане на хвърчила.

Мачкането на човешките права в страни от Близкия изток, което е особено актуално и в момента, е гнусно – при Хосейни обаче то е просто един необходим фон. С цялата си жестокост бледнее на фона на войната, която се води в психиката на героите. Или поне на един от тях – със сигурност персонаж, чиито душевни разкъсвания не отстъпват на големите образци в световната литература.

Детското насилие е нещо, което винаги ме е потрисало и отвращавало. В книги (Стивън Кинг например го умее), филми („Райско езеро“ от 2008 например), в новините. Но Халед Хосейни придаде ново измерение на ужаса ми – и то само в един кратичък епизод от романа си. Както обаче един от героите казва: „Понякога само за два-три дни животът ти се преобръща. Или пък само за един“ (не е точен цитат).

Е, моят литературен живот със сигурност вече е друг.

Comments

 1. Книгата е уникална и определено всеки трябва да я прочете. Аз плаках със сълзи и с цялата си душа, когато я четох. Наистина Халед Хосейни и страхотен разказвач, а това е роман, който в действителност (по един или друг начин) променя читателите си.

 2. suncheto says:

  Книгата е невероятно силна, въздействаща, а представянето й тук е много вярно.
  Препоръчвам горещо и “Хиляди сияйни слънца”.
  Искрено се надявам този автор скоро да издаде нещо ново.

 3. weasell says:

  Много искам да я прочета!

 4. Ида says:

  И аз много бих искала да я прочета,но малко се плаша,тъй като явно е покъртителна.Ти си сред хората,чието мнение ценя,така че ще взема най-накрая да си я купя. 🙂

 5. ifadriana says:

  Ида, не се плаши, по своему, макар и брутална, “Ловецът” е доста нежна и човешка. И още нещо, което при мен поне е минимум толкова важно, колкото и сюжетната линия – доста добре написана и като структура, и като език, и като достоверност и липса на клиширани метафори

 6. […] Да уловиш и предадеш в думи психиката на децата, да уязвиш читателя си до толкова, че да го оставиш безмълвен, с натъжени и навлажнени очи, замислен, нещастен, гневен, ядосан  – дотолкова, колкото е бил в най-тежки моменти от своя-собствен живот – това е Халед Хосейни в „Ловецът на хвърчила“.  literaturatadnes.com […]

 7. doctor7online.com

  Халед Хосейни и „Ловецът на хвърчила“… | Литературата Днес