Халед Хосейни и „Ловецът на хвърчила“…

Най-важното е никога да не четете какво пише на задната корица на „Ловецът на хвърчила“ на Халед Хосейни. Ако го прочетете и клишетата там ви допаднат, по-добре изобщо не се захващайте с книгата.

Историята на Хосейни е толкова великолепна, блестящо написана, разтърсваща, натъжаваща и въздействаща. Потресаваща. Майсторски изящна.

Да уловиш и предадеш в думи психиката на децата, да уязвиш читателя си до толкова, че да го оставиш безмълвен, с натъжени и навлажнени очи, замислен, нещастен, гневен, ядосан  – дотолкова, колкото е бил в най-тежки моменти от своя-собствен живот – това е Халед Хосейни в „Ловецът на хвърчила“.

Той има от всичко – приятелство, снизхождение, презрение, срам, гордост, страх, бащинска любов или омраза. И всичко това се събира само в един момент – по време на традиционното ежегодно афганистанско пускане на хвърчила.

Мачкането на човешките права в страни от Близкия изток, което е особено актуално и в момента, е гнусно – при Хосейни обаче то е просто един необходим фон. С цялата си жестокост бледнее на фона на войната, която се води в психиката на героите. Или поне на един от тях – със сигурност персонаж, чиито душевни разкъсвания не отстъпват на големите образци в световната литература.

Детското насилие е нещо, което винаги ме е потрисало и отвращавало. В книги (Стивън Кинг например го умее), филми („Райско езеро“ от 2008 например), в новините. Но Халед Хосейни придаде ново измерение на ужаса ми – и то само в един кратичък епизод от романа си. Както обаче един от героите казва: „Понякога само за два-три дни животът ти се преобръща. Или пък само за един“ (не е точен цитат).

Е, моят литературен живот със сигурност вече е друг.

Comments

 1. Книгата е уникална и определено всеки трябва да я прочете. Аз плаках със сълзи и с цялата си душа, когато я четох. Наистина Халед Хосейни и страхотен разказвач, а това е роман, който в действителност (по един или друг начин) променя читателите си.

 2. suncheto says:

  Книгата е невероятно силна, въздействаща, а представянето й тук е много вярно.
  Препоръчвам горещо и “Хиляди сияйни слънца”.
  Искрено се надявам този автор скоро да издаде нещо ново.

 3. weasell says:

  Много искам да я прочета!

 4. Ида says:

  И аз много бих искала да я прочета,но малко се плаша,тъй като явно е покъртителна.Ти си сред хората,чието мнение ценя,така че ще взема най-накрая да си я купя. 🙂

 5. ifadriana says:

  Ида, не се плаши, по своему, макар и брутална, “Ловецът” е доста нежна и човешка. И още нещо, което при мен поне е минимум толкова важно, колкото и сюжетната линия – доста добре написана и като структура, и като език, и като достоверност и липса на клиширани метафори

 6. […] Да уловиш и предадеш в думи психиката на децата, да уязвиш читателя си до толкова, че да го оставиш безмълвен, с натъжени и навлажнени очи, замислен, нещастен, гневен, ядосан  – дотолкова, колкото е бил в най-тежки моменти от своя-собствен живот – това е Халед Хосейни в „Ловецът на хвърчила“.  literaturatadnes.com […]

 7. doctor7online.com

  Халед Хосейни и „Ловецът на хвърчила“… | Литературата Днес

 8. problems logging into tinder

  Халед Хосейни и „Ловецът на хвърчила“… | Литературата Днес

 9. Fidget Spinner Tinder

  Халед Хосейни и „Ловецът на хвърчила“… | Литературата Днес

 10. free cheating dating sites

 11. free ffm dating site

 12. one hundred percent free dating sites

 13. the best online dating sites that are free

 14. free tinder dating site

 15. can you drink wine on keto diet

 16. low carb diet vs keto

 17. keto diet list of foods