„Физика на тъгата” от Георги Господинов и лабиринтът на Минотавъра

 

Георги Господинов - Физика на тъгата

Смъртта е череша, която зрее без нас

„Физика на тъгата”

„Една особена смес от легенда и биография, нагласявана в хода на дълги повтаряния по панаирите. История, в която времената се догонват и преплитат. Някои събития се случват сега, други в далечното и незапомено минало. Пространствата също се объркват, дворци и мазета, критски царе и тукашни овчари строят лабиринта на тази история за момчето Минотавър, докато се изгубиш в нея”. Така още в първите страници на „Физика на тъгата”, още в първия разказ за емпатията, Георги Господинов заявява какво може се открие в следващите страници на книгата.

През декември „Физика на тъгата” се появи на пазара и за по-малко от месец стана най-продаваната книга в софийските книжарници.

Кутия за спомени, в която всеки предмет символизира епоха, всяко събитие води все по-навътре в лабиринта от усещания, а Минотавърът, изгубен, търси майка си.

По следите на този получовек-полубик,  на звуците от лудницата, през мазета и просторни хотелски стаи и закупени истории – така се движи текстът. Част от разказите са абстрактни разсъждения, а другите – напълно конкретни спомени от социализма, от срещи с хора, от детството и улиците на родния град.

Книгата започва с цитати от реални и въображаеми автори. Самата тя съчетава непрекъснато измисленото и реалното. От време на време изниква и образът на Гаустин – име, известно вече от творчеството на Господинов (“Писма до Гаустин”).

След пролога, в който героят е сбор от раждания и смърти на хора, животни и растения, започва историята за „магесника”. Още самото начало на книгата започва преплитането на истина и сънища, в които един живот е видян от друг ъгъл. Оттам нататък всичко е на ръба да бъде истина. Или е нещо, което всеки някога е преживял. Например въпросът „Как си?” и всичките му възможни отговори от „Не съм” до „Тъпея”.

Дали емпатията има възраст? След колко години спираш да усещаш света около себе си?  

Въображаеми разговори с въображаеми опоненти. Всяка история потъва в следващата. Сякаш Ариадна е подарила кълбо от прежда, което трябва да те изведе на прав път в лабиринта от собжствените ти мисли. Целта тук не е убийството на Минотавъра, напротив – за него се провежда специално съдебно дело, което се превръща съдебен процес за едно изоставяне. Целта тук е извървяването на целия път на личната история, на националната история, на човешката история. Между човекоядеца вегетарианец и квантите на остаряването се появяват берачите на лайка, двамата с (не)верните жени и шофьора Маламко в май-щастливия му ден.

От време на време Господинов оставя „Място за спиране”, на което да подаде нишката на читателя. Всъщност няма особено значение, когато Бог е фотон, а след пчелите ще изчезнем и ние, забравили миналото си, излизайки за работа.

Книгата е пълна със списъци – на нетрайното, на съдържания на кутии, на вещите на новобранец, на пусти в 3 следобед градове, с космически капсули и снимки.

Сякаш това не е художетсвен текст, а разказ между приятели, които не са се виждали от години и вместо да отворят Фейсбук, си говорят с думи и снимки.

А и такива приятели има във „Физика на тъгата”. Непрекъснато образи от други текстове на Георги Господинов се вмъкват в страниците с имена, с истории, дори със снимки. Почти истинските заглавия от пресата, истинските събития, падането на тоталитарния режим, новото начало, новите страхове и ограничения. Всичко това е последствие от незабравено детство, в което мазетата са дом и всеки нов ден е път към откриването на доброто у Минотавъра, който е просто изоставено хлапе, като всички нас.

Георги Господинов (44 г.) е един от най-превежданите български автори след 1989 г. Автор е на “Лапидариум” (1992), “Черешата на един народ” (1996, 1998, 2003), “Писма до Гаустин” (2003) и “Балади и разпади” (2007). Съавтор е на две книги-мистификации “Българска христоматия” (1995) и “Българска антология” (1998). Романът му “Естествен роман” (седем издания на български) е публикуван на 17 езика.

Сборникът с разкази “И други истории” (2001) излиза във Франция, САЩ, Чехия, Македония, Австрия, Италия. Американското издание на книгата е номинирано за наградата „Франк О’Конър”. Пише сценарии за късометражни филми, последният от които „Омлет” (реж. Н. Косева) е отличен от журито на кинофестивала Sundance 2009.

Като драмамтург е създал пиесата “D.J.”, която печели Годишната награда “Икар” за най-добър български драматургичен текст (2004) и е поставяна в Австрия и Франция.  “Апокалипсисът идва в 6 вечерта” (2010) печели Аскеер за най-добър драматургичен текст и е избрана за международния театрален фестивал в Манхатън, Ню Йорк – “hotINK at the Lark”. Автор е и на трагикомикса “Вечната муха заедно с Никола Торомано.

А тук – ревюто на „Невидимите кризи“ на Георги Господинов!

Comments

 1. […] „Почетен гражданин на Ямбол“, съобщи БТА. Авторът на „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“ е награден заради приноса си в […]

 2. И все пак не разбрах (вероятно грешката е моя) – авторката на ревюто харесва ли романа или не? За мен като читател на ревюта въпросът се свежда до това дали да си купя тази или друга книга.

 3. Аз ненавиждам ревютата, главно защото са гласени някой да избира книга според тях, което е пълна глупост.

  Харесвам тези и подобни „ревюта“, защото са като разширение на текста. Очевидно веднага човек може да си отговори на този и много други въпроси, когато прочете ревю-разширението на книгата.

  И тук, последно, искам да изразя удоволствието си от четенето на самите текстове (в този блог днес) и малките мъдрости в тях, които не са просто мъдрости, а част от красивия свят. А в промеждутъка, човек може да си хареса 2-3 книжлета, които да си закупи, когато се сети не за ревюто, а за фрагмент от текста, който го е докоснал. Е, аз поне така действам. Късмет!

 4. buy chloroquine

  „Физика на тъгата” от Георги Господинов и лабиринтът на Минотавъра | Литературата Днес

 5. tinderentrar.com

  „Физика на тъгата” от Георги Господинов и лабиринтът на Минотавъра | Литературата Днес

 6. tinder which way to swipe

  „Физика на тъгата” от Георги Господинов и лабиринтът на Минотавъра | Литературата Днес

 7. top free uk dating sites

 8. absolutely free senior dating sites

 9. christian dating sites canada free

 10. totally free of charge dating sites in colorado

 11. free dating sites no upgrade required

 12. top free online dating services

 13. 100 free dating site in holland

 14. 100 free dating sites no credit cards

 15. keto biscuits and gravy

 16. keto cheesecake crust

 17. keto diet for beginners

 18. MKsOrb.Com says:

  MKsOrb.Com

  […]usually posts some extremely exciting stuff like this. If you’re new to this site[…]

 19. stromectol price

  blog topic