1Q84 – двете луни на Мураками (книга 1)

Харуки Мураками

Нож с две остриета е да се пише за книга, която напрактика още не е дочетена, но когато става дума за Мураками всичко е позволено. Особено ако говорим за онова, което хората в Япония и на Запад, вече чели Творбата, наричат неговия Магнум Опус.

Говоря за „1Q84“, книга първа. Малко повече от 400 стр, които по време на прочит ти се иска направо да разкъсаш, но някак се спираш, защото инак не би могъл да поглъщаш Мураками на парцали.

Две сюжетни линии започват в първата книга – на 30-ина годишните Тенго и Аомаме.

Наглед крайно различни – неприлично високият и ленив писател добряк Тенго и фаталната убийца с уклон към случайния секс с плешивци Аомаме, но всъщност по-близки, отколкото си представяте.

Сюжетни линии вървят през Япония, 1984 – или както се струва на някои в един паралелен свят с две луни, наречен условно 1Q84, понякога техни елементи се преплитат, а друг път си противоречат.

Виждаме познатите самотници и гении на Мураками – освен Тенго и Аомаме, насреща ни стои една богата вдовица, безскрупулен редактор, професор антрополог, охранител гей, пълничка полицайка и една свръхсекретна религиозна организация.

И изключителната 17-годишна, изпълнена с обаяние и загадъчност, Фука-Ери – с толкова прекрасен бюст, че почти да забравиш сексуалността ѝ.

Всъщност Фука-Ери заплита голямата мистерия и въвлича цялото паство в урагана си – с една книга, наречена „Въздушната какавида“.

И всемогъщите човечета.

Книга 1 на „1Q84“ заплита до неузнаваемост света на Мураками – а след нея предстоят и другите две части.

1Q84 не прилича на другите книги на Харуки Мураками. Ако и в тях всичко да бе заплетено на пълна степен, то тук си имаме майсторска 400-странична завръзка със своите вътрешни истории, сграбчващи за гърлото персонажи и десетки миникулминации.

ВНИМАНИЕ!

Това НЕ е самостоятелна книга. Шансовете да прочетете червената „1Q84“ и да не посегнете към зелената и синята са повече от нищожни. Добрата новина е, че и трите части на епичната сага излизат в един и същи месец – втората на 19-о, а третата – на 26-о число, и няма да се налага да ги чакаме с години, както например Сафон.

И всичко започва със „Симфониета“ на Яначек.

Ревю за книга 2:

Ревю за книга 3:

Comments

 1. Малко ме притеснява фактът, че това е ПОРЕДНАТА книга, в която някой издава книга и тя се превръща в повратна точка на романа. Да почвам ли да изреждам?

 2. Не схванах точно какво имаш предвид, но ако е това, което си мисля – 1Q84 не е поредица, а цялостен роман, разделен (предимно заради обема) на три части.

 3. не изреждай, а кажи защо те притеснява 😉

 4. Preslavе, не си прочел внимателно какво съм написал 🙂
  Николета, изчерпаха ли се останалите "библейски" сюжети, че всички пишат за някакви книги на книгите, която променят светове?

 5. Но пак не казваш какво те притеснява в това, че се повтарят. Ако се повтарят, защото не съм чела книгата. :Р

 6. Ахам, схванах сега, трябваше ми малко време да вникна в пластовете. Хайде изреди малко, та да сравним (обаче без Сафон).

 7. Аз също не съм чел книгата и не коментирам качеството – нито на текстовете на Мураками, нито на Сафон, който има цяла трилогия, говореща се за писател, книга и т.н., нито на "Крадецът на книги", нито още доста, излезли през последната година-две…

 8. Не мисля, че този сюжет е чак толкова втръснал все още – поне ако се вкарва готино. В случая с 1Q84 – въпросната книга не носи централната функция, все си мисля, че е по-скоро сладък придадък към цялата работа.

 9. Ммм, Алекс, не ти разбирам, ама и ти нищо не казваш.

 10. да, в 1Q84 книгата не променя светове. пък и не виждам лошото, и така да е? оригинални сюжети няма 🙂

 11. Милена Ташева says:

  Алекс, проста психология – ако направиш героя си библиоман/запален читател, е много по-вероятно читателите ти да се идентифицират с него и да се запалят по книгата ти. Защо иначе половината замаени патки от ya-книгите са интровертни книжни мишчици?…

 12. добре звучи, Милена, само дето в тази книга няма книжни мишчици, има писатели – два броя:)

 13. Милена Ташева says:

  Аз не съм я чела, Севда, коментирам общите положения 🙂

 14. Yavor says:

  Първата книга на Мураками, която четох, беше точно тази, но поради факта, че тук с преводите всичко е много бавно, в четох на английски… Страхотна история, интересни персонажи. После прочетох и други негови книги, но сякаш в тази е събрал целия си вътрешен свят и е предал своите собствени виждания… книгата не е за всеки, но който харесва Мураками и неговите странности, ще се изкефи на макс! 🙂

 15. […] мнения при Александър Кат, в Литературата днес, в Левитация и в […]

 16. acetaminophen 500 mg cvs

  1Q84 – двете луни на Мураками (книга 1) | Литературата Днес

 17. tinder dirty says:

  tinder dirty

  1Q84 – двете луни на Мураками (книга 1) | Литературата Днес

 18. how many likes does tinder give you

  1Q84 – двете луни на Мураками (книга 1) | Литературата Днес

 19. 100% free lds dating sites

 20. free online dating site in russia

 21. safe and free tucson dating sites

 22. 100 free online dating site india

 23. free dating sites for lesbains

 24. free dating site like craigslist

 25. make friends online not dating free

 26. pof.com ™ the leading free online dating site for singles …

 27. 100 free military dating websites

 28. how much weight loss on keto diet

 29. keto sweets says:

  is diet soda keto