Сеес Нотебоом – “Ритуали”

Като си взех тази книга, си казах: “Хм, непознат за мен холандски автор, възможно е при него комерсиалността да отстъпва на качествата. Ще взема да го попрегледам.” И се оказах прав. Тази книга не е за масовия читател. Тя е изпълнена със смисли и съм убеден, че при повторен прочит ще открия много, много повече метафизични пластове, които съм пропуснал. Защо ли мисля така?

Преди всичко героите в романа са прекрасно издържани. Малко са, но преливат от детайли, които ги съживяват по страниците на книгата. Главният персонаж – Ини – е силно апатичен мъж (в различните времеви ситуации на романа – и младеж), влюбен силно в любимата си, но погълнат от своята религия – жените. Всяка следваща глава поставя нов щрих в образа на Ини, изгражда го до момента, в който той е един напълно завършен човек, сякаш пренесен при нас директно от въображението на автора.

В трите части на романа около Ини се въртят три основни фигури – жената, която той обича и за която е женен (но при един от хороскопите, които прави за да се издържа, предсказва, че в един ден тя ще го напусне и той ще се самоубие), ексцентричен едноок старец атеист, чието верую е точността и изчисляването на живота до секунда, и мъж с азиатски корени, чието ежедневие е изпълнено с медитация и мисли за красотата на Япония в миналото и чийто единствен блян е да се докосне до истинска чаена церемония.

Детайлите от сюжета са излишни, пък и всъщност те не се особено впечатляващи. Не те са ценното в “Ритуали”. Важното са самите ритуали, за които аз сега няма да кажа нито дума. Ако си намерите тази книга, зачетете я, но видите, че началото е мудно, скучно и бавно – продължете четенето. Има какво да се види. Препоръката ми не е особено настоятелна, но, ако ви се чете нещо малко по-ангажирано от Сандра Браун и Дийн Кунц, купете си “Ритуали” на Сеес Нотебоом.

Повече информация за нея можете да прочетете на сайта на “Колибри”.

Comments

 1. tinder email login

  Сеес Нотебоом – “Ритуали” | Литературата Днес

 2. 100 percent free married dating sites

 3. free dating filipinas without signing up

 4. biracial dating sites free

 5. free polish dating uk

 6. america free dating sites

 7. free online non download dating games

 8. free dating websites for single moms

 9. keto meal prep ideas

 10. keto chicken recipes