„Сестри Палавееви в бурята на историята“ – три цитата „за“

Ревюто ми за „Сестри Палавееви“ на Алек Попов излиза малко по-различно от обичайните тук.

Причината е материалът, с който Алекс Кръстев (Аз чета) ме разстреля ден по-рано и не ми остави никакъв избор, след като каза що-годе това, което си мисля и аз, но с доста по-добре подбрани думи.

„Сестри Палавееви“ притежава остър, жив и автентичен език – наистина те вкарва в бурята си и не те пуска с нови и нови удари под кръста, над кръста и където другаде боли. Затова реших да структурирам своето ревю около три паметни цитата от романа – с кратки коментари защо и как немедлено трябва да се докопате до Алек Попов.

Както става ясно изначално, книгата разказва историята на две сестри близначки от софийската буржоация в началото на 40-те, които се втурват в преследване на комунистическата идея и хукват по гората да стават партизани. Там се присъединяват към групата на стар вълк, обучен във Великата майка СССР, и в протежението на книга непрекъснато се прибягва до един от най-очарователните елементи на „Сестри Палавееви“ – социалистическата апологетика, която героите съвсем сериозно поднасят, но май-май има нещо гнило…

– Всеки, който изпадне в безидейност – строго вдигна пръст Ленин, – става жертва на частнособственическа стихия. Тя само това и дебне. Някой да изпадне в безидейност.

Героите на Алек Попов са смазващи – всеки си има свое лице, свои лафчета,

познаваш ги безпогрешно само по действие или характерен признак. Един от пичовете например все си прави самокритика по комунистически, друг – говори с толкова русизми, че понякога е трудно да му хванеш края; трети, мой любимец, си пада доста сексист (зове се Копача, съкратено от Гробокопач на капитализма).

И всичко е поднесено със солидна доза хумор – в ревюто си Алекс отбелязва, че това всъщност не е смешно, и е напълно прав, но мен нищо не може да ме спре да си се кикотя на съветската осанка, отразена в легендарния безстрашен миньор Стаханов или пък на сляпата надежда някой ден сладоледопровода на Москва да мине и през Враца.

Самите сестри Палавееви са просто чудесни –

някъде към средата мисля, че започнах да ги различавам, а до финала вече въобще не бяха толкова еднакви като в началото, когато преспокойно си сменяха имената.

Самата аура на близначките обаче почти те кара да се влюбиш в тях, да искаш да знаеш всичко за тях, да влезеш в тях и да си готов на доста неща, за да го постигнеш (така беше и в историята за сестри Палавееви в Granta Bulgaria) – и тук идва вторият цитат, изречен от младо столично момиче към полицая, надушил дирите на пишман партизанките.

Но ги сънувате! Мечтаете за тях, нали? Близначки! Руси! Красиви… макар и само на девето място! Мислите си, че сте рицар? Въобразявате си! И вие сте като всички останали… чикиджии!

Много ценно в историята на Алек Попов е смазването на редица митове, градски легенди и ценности, градени и вкорени у нашенците не само от Партията, но и от цялата предмодерна народна конюнктура, която за истински ужас частично все още вирее и до днес.

Хората в „Сестри Палавееви“ са върли научни марксисти, но забиват по един кол в сърцата на трупове, за да не вампирясат; или пък например се плашат от змейовете, дебнещи в планински пещери.

Няколко пасажа от романа обаче наистина заслужиха безусловния ми респект –

те собствено се отнасят до народните вярвания за мастурбацията, но всъщност обхващат много повече и много по-дълбоко покълнали проблеми.

– Ако дете се драпа в къщата по Игнажден – прошепна бай Методи, обобщавайки вековния народен опит, – годината ще бъде безплодна. На пръча семето ще се разводни и няма да хваща. Кокошките ще снасят по-нарядко, а кравите няма да се отелят.

Настъпи тягостно мълчание. В спомените на всички живееше по някоя забрадена, облечена в черно, бабичка, с коприва в едната ръка и дрянова тояжка в другата. Сега това гърбаво войнство се надигаше от ъглите на забравата и настъпваше бойко и смело, както само древните бабички умеят, когато трябва да се гонят демоните, заключени в човешката природа. С восъчни лица и подбелени очи, те сипеха страховити закани и тежки прокоби за позорен недъг, за семейно проклятие и мъчителна смърт.

Не вярвайте на тези баби. Не вярвайте на пропагандата. Осмисляйте социализма и насадените ценности, практики, „познания“.

Нещо такова настоява Алек Попов – макар и наистина на места прекалено директно.

Без да ти даде възможност сам да разкостиш мита и да го заклеймиш, той просто на места го излага, опакован в шеговито декоративно целофанче, което с едно движение разгъваш, удивляваш се на вътрешността и… дотам.

И все пак – държа да кажа, че „Сестри Палавееви“ трябва да се чете – книгата определено е нещо различно, нещо, което по-скоро не сме виждали и което, въпреки известни недостатъци, носи искрено удоволствие.

За книгата писа и Христо Блажев.

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments

 1. […] Още едно ревю за романа можете да прочетете от Алекс тук, както и в Книголандия и Литературата днес. […]

 2. cialis order online

  „Сестри Палавееви в бурята на историята“ – три цитата „за“ | Литературата Днес

 3. funny fake tinder profiles

  „Сестри Палавееви в бурята на историята“ – три цитата „за“ | Литературата Днес

 4. hinge tinder says:

  hinge tinder

  „Сестри Палавееви в бурята на историята“ – три цитата „за“ | Литературата Днес

 5. interracial dating free sites

 6. free online dating sites in philippines

 7. free dating sites in spain

 8. 100 free online adult dating

 9. free online dating in switzerland

 10. free online dating sites free messaging

 11. keto frozen meals

 12. printable keto food list