Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(/164911): failed to open stream: No such file or directory in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740

Warning: include(): Failed opening '/164911' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php74/root/usr/share/pear') in /home/literatu/public_html/wp-includes/class-wp.php on line 740
Литературен конкурс – резултати в категория Проза | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Литературен конкурс – резултати в категория Проза

След дългия период на четене и съвещания между членовете на журито, резултатите в категорията за Проза на конкурса на Литературата Днес са вече ясни.

Всички сме много доволни, че успяхме да изберем победителите и че те скоро ще получат своите награди, защото напълно ги заслужават.

Няколко общи думи за критериите – преди всичко се стремяхме да оценим по достойнство изчистения стил, оригиналното мислене и зрелостта на прозата. Смятам, че направихме добър избор. Скоро ще можете да видите отличените разкази на специална страница в Литературата Днес. Ще публикувам там също и някои други творби, които са направили силно впечатление, но не са намерили мястото си сред победителите. Това ще стане обаче след като получим съгласието на участниците разказите им да станат публично достояние.

Склонен съм дори при публикуването на разказите да поставя и анкета, чрез която вие, читателите на блога, да определите своята “Награда на публиката”. Нейният носител ще получи от мен една специална награда. Но това е все още в “процес на разработка”.

Крайно време е да кажа и кои са победителите!

  • Първо място в категория Проза на конкурса: Деница Дилова-Маркова с разказа й “Лимонада на прах”. Той е забележителен, много зрял, написан с чувство за добър стил и детайл.

Деница е от Разград, директор е на местния “Лудогорски вестник” и се занимава с писане на проза от четири години. Надяваме се, че ще продължава!

Тя ще получи награда книги на стойност 50лв, предоставени от издателство Колибри.

Деница Дилова-Маркова получава също и специална награда от Антикварна книжарница “Alba-Books” – Двата тома от “Избрани съчинения” на Габриел Гарсия Маркес.

  • Второто място в категория Проза: Явор Попов с разказа “Проблемът”. Това, което най-силно ни впечатли в него е изключителното чувство за стилистична коректност и силното въображение. Освен това разказът беше един от малкото, които успяха да събудят искрен смях у всички ни.

Явор Попов е от Русе, а в момента е студент в УНСС.

Неговата награда включва книги на стойност 25лв, дарени специално за конкурса от издателство Колибри.

Той получава още “Пътешествие до края на нощта” на Луи-Фердинанд Селин, както и “Горният етаж” на Момчил Николов.

  • Трето място (което решихме впоследствие да присъдим – една, надявам се, приятна изненада) в категория Проза: Христо Христов (от Шумен) за разказа “Звяр” – една прекрасна стилизация на класическа приказка. Това е един завършен, умело композиран разказ, който се отличава с добър стил.

Наградата на Христо Христов е осигурена от Антикварна книжарница “Alba-Books” и включва безсмъртния роман “Братя Карамазови” на Фьодр Достоевски.

В процеса на четенето и оценяването на качествата на текстовете, получих предложение от друг член на журито – Мирослав Димитров, да бъдат връчени специални награди на още два разказа. Те не успяха да влязат в челната двойка, но със сигурност заслужават поощрение и поздравления.

Разказите, които избрахме да получат специални награди от антикварна книжарница Alba-Books, са:

  • “Сизиф и камъкът” на Ненчо Добрев от Ямбол – Той печели двутомната книга “Содом и Гомор” на Марсел Пруст. Вярваме, че ще му бъде от полза.

и

  • “Целувката” на Владимир Генов от Варна – Той получава сборника “Покана за екзекуция” на Владимир Набоков, в който са включени произведенията “Покана за екзекуция”, “Защитата Лужин” и “Други брегове”.

Всеки от петимата отличени получава и специален талон за 30%-на отстъпка при еднократна покупка от Антикварна книжарница “Alba-Books”.

Честито! Ще се свържем до няколко дни с всички наградени!

Очаквайте скоро публикации на отличените разкази! Другата седмица в четвъртък (4 декември) ще станат ясни победителите в категория Поезия!

Благодаря отново на спонсорите на конкурса:

Comments are closed.