„Дванайсетте обръча“ – роман интелигентен, непослушен и объркващ

Юрий Андрухович - Дванайсетте обръча

„Дванайсетте обръча“ е продължителен литературен оргазъм.

Юрий Андрухович, авторът, изпраща в затънтена хижа в Карпатите една тумба разнородни и колоритни герои * и ги оставя да се оправят помежду си, познати и непознати, със стари конфликти или нови прегрешения, за Страстната седмица.

Обожавам книгите, които събират на едно място несъбираеми образи. Тук си имаме един австрийски фотограф, влюбен в Украйна, объркана жена на средна възраст, съпругът ѝ, впиянчен писател и изфирясал интелектуалец, възрастен професор с вкус към витиеватите фрази, 18-годишна божествено красива девойка, две напълно еднакви, руса и черна, мацки проститутки, един режисьор с афинитет към ексцентричните решения и, разбира се, скритият в сянка властен собственик на хижата и цялата околност.

В някои моменти, признавам, сюжетът леко забуксува по мудния начин, в който ти се иска да прескочиш няколко страници. Точно тук се намесва голямата сила на Андрухович – той пише толкова божествено, че

дори най-скучната му история поражда желание за повторен прочит.

Нямам никаква представа как преводачите Албена Стаменова и Райна Камберова са претворили този прекрасен текст на български, но романът изобилства от изброителни описания, пред които и най-взискателният читател се прекланя и замечтано въздъхва.

В продължение на близо 4 страници например Андрухович описва кичозната мебелировка и претрупаност на ненужни неща в хижата. Там, в безкрайния ред на стотици вещи има от сателитни чинии, вакуум-клийнъри и тетриси до китайски анцузи, еякулатори, китеници, матрьошки, амулети, гипсови минетчийки и кожата на Кинг Конг.

И още: стаите са именувани по крайно необичаен начин и от „МЪЛЧАЛНЯТА НА АГНЕТАТА“ можеш да се озовеш пред „DAMEN PISSOIR“, „КАБИНЕТ ЗА ПЕЧАЛ“ или например да хлътнеш в „ПЪРВИ ЗАМЕСТНИК“.

Безконечно цветущият език на Андрухович е едно от най-силните му предимства –

а другото е непрекъснатият му диалог с читателя. „Дванайсетте обръча“ е роман, в който пряко сюжетно участие имат не само героите, но и авторът и дори читателят. Писателят, който говори и всевижда, разказва, заблуждава, обяснява някои свои хрумки, обещава, допитва се до своя ортак, четящия, и понякога доста нагло си го лъже. Или пък не го лъже, трудно е да се разбере.

Такива конструкции при Андрухович ще видите много – никога не е ясно при него кога четеш за събитията от фабулата, кога е нещо, което авторът си представя, но героите му не преживяват, или пък кога просто бръщолеви нещо отвлечено за емоция на читателя или лично развлечение на писателя.

„Дванайсетте обръча“ е концентриран около абсурда – целият роман се развива в полу-реална, полу-абстрактна среда, нерядко историите се оказват всъщност сънища и обратно. Юрий Андрухович поставя загадки, сред редовете на книгата му и помитащите образи и метафори се крият купища енигми – и не знаеш кои ще открият своя отговор в хода на текста и кои ще останат неразбулени… поне не и от самия автор.

А в сърцето на романа, разбира се, има любовен триъгълник, четириъгълник или многостен, зависи от моментните настроения на автора. Питате се какво са точно дванайсетте обръча? Прочетете Андрухович и ще разберете. Или пък няма да разберете, кой знае какво ще му хрумне на този шантав украинец.

И още: „Дванайсетте обръча“ е сложна, интелектуална и доста непослушна книга.

Оставя те със зяпнала уста и обещава при втория ѝ прочит да ти открие съвсем нова страна. Мда, определено романът е от онези, които трябва да се четат пак и пак, без да ти омръзнат и без да ги разбереш напълно.

Габи Кожухарова също харесва тази книга – в Аз чета.

Ако ти харесват ревютата ми, можеш безплатно да се абонираш за тях. Просто напиши името и мейла си във формата по-долу, ще получиш писмо, с което да потвърдиш абонамента си и готово – всичко ново просто ще идва при теб : )

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

 

Comments

 1. cialis without doctor prescription

  „Дванайсетте обръча“ – роман интелигентен, непослушен и объркващ | Литературата Днес

 2. free english dating site

 3. absolutely free cougar dating

 4. free dating california

 5. military dating online free

 6. list of free asian dating sites

 7. free dating sites for single bbw’s over 80 seeking younger man for relationship

 8. keto taco says:

  keto diet without a gallbladder

 9. landman haggan acyclovir

  „Дванайсетте обръча“ – роман интелигентен, непослушен и объркващ | Литературата Днес