Труман Капоти и „Дървото на нощта”

Труман Капоти - Дървото на нощта„Колибри” правят чудеса, когато най-накрая издават една от най-ранните книги на великия американски писател Труман Капоти. „Дървото на нощта” е сборник с осем разказа на Капоти от периода 1943-1949. Публикуван е през 1949г, непосредствено преди написването „Лятна разходка”, която бе издадена посмъртно за Капоти преди няколко години. През 1948г. Труман Капоти написва и издава „Други гласове, други стаи”, романът, с който влиза в очите на критиците и читателите, които си удивляват как е възможно 24-годишен автор да напише толкова добра книга. От своя страна, години по-късно в предговора си към „Музика за хамелеони” Капоти описва дългите си юношески години, в които неуморно е тренирал писателския си стил, за да има на 24 възможността да сътвори роман като „Други гласове, други стаи”.

В българското издание на „Дървото на нощта” са включени и разкази, които не са били поместени в оригиналния сборник – те са и писани след 1949г. За съжаление, никъде в интернет не открих съдържанието на първото издание (ако някой има информация за него, ще му бъда признателен), нито пък дори една рецензия на сборника. По тази причина не мога да съм убеден кои са точно осемте разказа, издадени през 1949 в книга, но за сметка на това съм сигурен, че колибровата 296-странична книга си струва всяка секунда, прекарана с нея – че и с лихвите.

Признавам, че съм силно афектиран от „Дървото на нощта” – дори още не съм прочел всички разкази в нея. Тези, на които обърнах внимание, обаче ме смаяха. Първият например, „Стените са студени” (1943 – Труман е бил на 19!), е впечатляващ пример за чудесна писателска стилистика. Много точно в него се вижда изчистения маниер на писане на късния Труман Капоти, който виждаме в шедьоврите „Закуска в Тифани”, „Хладнокръвно”, разказите в „Музика за хамелеони” (1980 – писателят е вече на 56 и съчетава в сборника и свои стари творби, за да създаде една от най-добрите писателски компилации, които въобще някога съм чел).

„Китара с диаманти” (1950) пък вече загатва за хомосексуалната тема в по-зрялото творчество на Капоти. Едно изречение в разказа ме впечатли много силно. Перифразирам: Те бяха точно като любовници с изключение на факта, че не сливаха телата си. (отнася се за двама затворници) Просто брилянтно.

Излишно би било да сипя хвалби за всеки отделен разказ или за общата концепция на сборника. Той е просто страхотен. Препоръчвам го много, много горещо. Труман е гений.

Повече информация за книгата – на сайта на издателството.

П.П. Единствените ми препоръки към „Колибри” са да стегнат малко коректора си, както и да намерят още някоя снимка на Труман Капоти, че вече на втора тяхна корица има една и съща, мината по два различни начина през Фотошоп.

Comments

 1. А кой е преводачът?

 2. Милена Попова : )

 3. Ari says:

  Осемте разказа в сборника “Дървото на нощта” са Господин Злочестие, Децата на рождените им дни, Затвори една последна врата, Шише сребро, Мириам, Безглавият ястреб, Моята гледна точка и Дървото на нощта.

  Явно този сборник е по изданието Complete Stories, което излиза за пръв път през 2004 г. Подредбата е същата, пропуснат е само “Мохави”, вероятно защото вече е излизал на български в “Музика за хамелеони”. Тук наистина са събрани всичките му разкази – чисто фикционалните неща, без документалната проза и леко или силно фикционализираните разговорни портрети.

 4. Прекрасно! Много благодаря за тази информация!

 5. […] 61 и 80 има шедьоври на Капоти, Дорис Лесинг, Марсел Пруст, отново Хемингуей и Оруел, […]

 6. Веси says:

  Наистина е брилянтен, но, съдейки по себе си, човек трябва да достигне определена възраст или състояние на духа, за да го оцени 🙂
  Поздравления за блога и текстовете.

 7. buy hydroxychloroquine online

  Труман Капоти и „Дървото на нощта” | Литературата Днес

 8. tinder cardiff

  Труман Капоти и „Дървото на нощта” | Литературата Днес

 9. free country singles dating sites

 10. free equestrian singles dating sites

 11. dating simulator games free

 12. free equestrian dating sites

 13. free dating websites for people with herpes

 14. the top free dating sites

 15. free married dating chat rooms

 16. anime dating sim games online free

 17. what are the best free dating sites

 18. keto graham crackers

 19. can you drink milk on the keto diet

 20. fruits for keto diet