Как се правят скулптури от книги

Артиската Сю Блекуел обича да обикаля антикварните книжарници на Острова, избира си добре запазени книги, но вместо да ги чете отделя няколко месеца за прецизното им изрязване и моделиране в доста зрелищни хартиени модели. В своите инсталации Блекуел внимателно отделя страници или части от тях, изрязва ги, подрежда ги и ги поставя във формата, от която се нуждае. По този начин „скулптурите” й сякаш излизат директно от разтворената книга. Друг интересен момент е вдъхновението на артистката, което тя черпи от заглавието на дадената книга, от епизод или илюстрация от нея.

Сред инсталациите й има модели, базирани на сложни приказни композиции на Ханс Кристиян Андерсен, пресъздаване на част от „Алиса в огледалния свят” на Карол и дори на сгради, описани в туристически гидове.

Без повече излишни обяснения, преминавам директно към няколко снимки на творби на Сю Блекуел, свалени от официалния й сайт.

А сега любимите ми, тези с Алиса:

Алиса в Огледалния свят

Алиса и чаеното парти

Comments

 1. Яко, то и моята картинка май е нещо от този род, но мисля, че е от друга автор.

 2. Това, не ще и дума, е една феноменална идея!

 3. Много е красиво Но трябва да има и предупреждение: “Моля, не правете това вкъщи!”. Иначе като му дойде вдъхновението на някой луд с ножица – и отиде библиотеката! 😉

 4. vt1 says:

  Много е красиво, няма спор. И все пак, да учнищожиш една книга с каквато и да било цел, не е особено интелигентно. За мен книгата е не само продукт, който ползваш,както би ползвал една дреха например. Книгата е символ на познанието и в този смисъл не мога да приема унищожението и.Вероятно съм твърде консервативна.

 5. chudenka says:

  Това не е унищожение, а нов живот 🙂

 6. Xquisite says:

  Интересни са, но аз лично много повече харесвам работите на Brian Dettmer. Потърси в Гугъл и ще видиш за какво говоря.