Пол Гимар и незабелязаният шедьовър „Улица Хавър”

Неведнъж съм споделял, че творчеството на френските белетристи никак не ми е по сърце – не знам дали е заради преводите, които от този език са доста далечни от оригиналния текст, или заради непознатата ми или неприятна идейна структура, но досега рядко, да не казвам никога, съм попадал на силен френски роман („Врагът. Историята на един убиец” на Еманюел Карер е по-скоро изключение, в което ми допадна повече документалната история, отколкото литературните достойнства на книгата). Мопасан, Балзак, Флобер – може да са класици, но има нещо в тях, което ме отблъсква. Тотално бях низвергнал френската проза, когато една приятелка ме убеди да прочета „Улица Хавър” на Пол Гимар.

Взех я, разбира се, със съмнение, но останах изключително приятно изненадан. Въпреки прочутите френски протяжни излияния (протяжни – имам предвид пропорционално на обема на цялата книжка, който е в има-няма 130-140 странички), Пол Гимар успя да ме грабне с нещо, което дълго се опитвах да установя.

Проблемите за случайността, съдбата, безмълвния наблюдател, вечното разминаване на косъм с любовта и щастието – това са неща, които непременно правят впечатление у Пол Гимар и които правят удоволствието от четенето (по време на самото четене и доста след него) страхотно, но има и още нещо.

Нещото, което е онази брънка, която превръща „Улица Хавър” от просто смислена книга в непризнат шедьовър. Клиширани девизи, изказани по оригинален и красив начин; реални герои – такива, каквито срещаме всеки ден, но никога не забелязваме; лек и четивен изказ, за какъвто повечето писатели могат само да мечтаят.

Едно от тези неща ще да е – или пък нещо коренно различно. Засега „Улица Хавър” ми е загадка.

Comments

 1. Какъв е шансът да се облагодетелствам с изчитането на непризнатия шедьовър? 🙂

 2. Йордан Кръстев says:

  Не че разбрахме какво ти е “по сърце”/каквото и да значи това/,но ти предлагам да употребиш малко от времето си с Клошмерл на Габриел Шевалие,ако не си го правил до сега !Има от всички недостатъци,които изброи,дори и още!

 3. Стоян says:

  Лека за четене, тежка за обмисляне, аз така я виждам. Мен поне ме натоварваше емоционално докато я четох, но пък беше приятно. Мисля, че се е появила в точното време и много умело го е запечатала. Преди това време малко хора биха я разбрали и оценили, а пък по-късно никой не би и обърнал внимание в наводнението от хленчещи и неразбрани автори.

  Ако искаш, пробвай и “Нещата от живота”, при мен бяха в една книжка двете и много добре си паснаха.

 4. Alexander Alexandrov says:

  "Улица Хавър" и?Нещата от живота" – сред литературните върхове на ХХ век!

 5. veneta says:

  много ми беше интересно да чета блога ти до момента, в който прочетох това нещо тук. падна ми в очите. не знам що за почитател на литературата си, всеки има право да харесва или не нещо, но все пак твърде жалко е,че така си низвергнал френската проза. Само това ще кажа.

 6. Венета, мисля, че в текста си ясно изразявам съжаление, че съм смятал френската белетристика за слаба. След Гимар (2009) изчетох още куп неща оттам и нещата вече стоят по коренно различен начин : )

 7. 100mg viagra pills for sale

  Пол Гимар и незабелязаният шедьовър „Улица Хавър” | Литературата Днес

 8. tinder error a 40303

  Пол Гимар и незабелязаният шедьовър „Улица Хавър” | Литературата Днес

 9. christian dating for free elevate options

 10. free disabled dating site

 11. all free dating site in the world

 12. sugar daddy dating site free

 13. free dating online south africa

 14. free swedish dating sites

 15. 100 free dating site for singles

 16. free dating websites for lesbains

 17. free portland dating sites

 18. brows free dating on line no reistration required

 19. play dating sim games online free

 20. best online dating site for free

 21. keto box says:

  keto supplement

 22. keto syrup says:

  cauliflower mashed potatoes keto

 23. what is the keto diet plan