Лора от сутрин до вечер / Шошо

Двуостър нож е да пиша за „Лора от сутрин до вечер“ след „Хиляда сияйни слънца“ и „Ал Капоте“. От една страна, в настроение за хвалби съм след ревютата на тези два изключителни (по свой си начин) романа, но от друга – ще бъде малко нечестно спрямо тях, ако не сваля малко емоциите.

Трябва да призная, че книжката на Димитър Коцев ми хареса. Приятна е наистина, свежичка, има собствена атмосфера и е достатъчно ърбън, за да се хареса на почитателите на ърбън-литературата. Обаче фантастичният елемент не струва много, клиширан е и искрено се надявам, че това е бил търсен ефект, за да контрастира с реалистичния градски живот, който ми изглежда основа на романа.

Персонажите са малко нелогични понякога – вярно е, че всички, като се напием, правим странни работи, не знаем на кой свят сме и може да изглеждаме чудато на околните (или на един евентуален читател), но не и когато носим зарчета на съдбата, изпълняващи желания, в джоба си. Така мисля.

Казах за градската среда – пипната е, атмосферата по барове, дискотеки и други заведения е майсторска, наистина все едно си там и с питие в ръката. Но това понякога е недостатъчно. Дори и когато е подплатено с добър хумор, сравнително весела история, малко секс и нещо като приключения.

За сметка на някои недостатъци обаче художественото оформление на книгата е адско – рядко в България се вижда такова нещо, при това на съвсем нормална цена. Освен че „Лора от сутрин довечер“ е в по-голям от „обичайния“ книжен формат, на всяка страница и между главите има едни малки картинки, които изобразяват стилизирано в комиксов стил какво се случва. Не допринася за качеството на съдържанието, но е приятен детайл.

Най-големият неуспех на Шошо ми се струва, че на моменти е самозабравянето. Отклонява се във всевъзможни посоки, разказва десетки истории без отношение към събитията, вкарва неща, от които полза никаква. Далеч съм от идеята на класическата драма, че пистолет в първо действие трябва все някога преди екзода да гръмне, но все пак разводняването на текста ми се вижда неприсъщо за добрата проза.

Може би 50-60 страници от цялата книга съвсем спокойно могат да паднат и на никого не би му било тъжно за тях. И определено това щеше да направи „Лора от сутрин до вечер“ доста по-привлекателна, понеже 60 страници от общо 240 си е една четвърт, откъдето и да го гледаш…

Comments

 1. Нещо такова написах и аз 🙂

 2. А, и забравих – качих ревюто в групата “Книгогвоздей”: http://www.facebook.com/knigogvozdei 🙂

 3. Гледай ти, не знаех за тази страница.

 4. Al-x4o says:

  Е, то всички сме писали това 😀

 5. albuterol without dr prescription usa

  Лора от сутрин до вечер / Шошо | Литературата Днес

 6. buy cialis pills

  Лора от сутрин до вечер / Шошо | Литературата Днес

 7. call her daddy tinder

  Лора от сутрин до вечер / Шошо | Литературата Днес

 8. tinder undo unmatch

  Лора от сутрин до вечер / Шошо | Литературата Днес

 9. free shemale dating websites

 10. dating russian ladies free

 11. stockton missouri free dating site datehookup

 12. free online dating sites list

 13. dating for seniors free site

 14. free dating site without registering

 15. keto cereal says:

  keto diet for dogs