Апатията на града – в „Излишната част“ на Вергил Немчев

Настоящото ревю сигурно е най-отлаганото от мен в последните месеци (да не казвам въобще!) Сборникът „Излишната част“ на Вергил Немчев, признавам, го прочетох сравнително бързо и отдавам това на факта, че историите вътре са кратки (с изключение на една – може би най-отчайващата в цялата книга), а и обемът като цяло не предвещава повече от два часа лежерно зачитане (138 стр. всичко на всичко).

„Излишната част“ не ме очарова и това е мнението, което ще тегне почти през цялото време над това ревю.

Защо?

Първо – сюжетите са прости. Почти няма разказ, който да разказва нещо повече от движението от точка А до точка В. Разбира се, среща се по някоя ретроспекция тук или там, но дори в тези случаи движението е линейно, няма и загатване за многопластовост. Но това не би било чак такъв проблем, ако например имаше интересни истории. Но…

Второ – интересните истории са дефицит. „Излишната част“ е сбирщина от случки, които променят нечии животи, но не по онзи специфичен ежедневен начин, който кара читателя да се замисли – „Абе, това можеше и аз да съм…“ Да, но историите не носят особена атрактивност, като под атрактивност съвсем не влагам екшън или динамика, а нещо, което просто да грабне интереса, пък ако ще и с натрапчива депресивност.

Един от разказите например разказва за мъж, който си сменя гумите на Нова година. Друг е за жена, задвижила успешен бизнес в най-тегавите години на прехода, трети – за прецакан български младеж на чешко летище. Намират се още расово предубеден разносвач на пици, фатално влюбен таксиджия и убиец при самозащита. Наглед уж готини истории с много потенциал, но поне в моя случай – апатични разкази като от вестникарски отдел за любопитни дописки.

В плюс обаче категорично може да се поставят някои от персонажите в сборника –

Немчев определено често успява да създаде аура около хората си и да ги постави в урбанистичната среда, която използва за своя сцена. Обаче някак това в случая се оказва недостатъчно…

И втори плюс – разказът „Връзки“. Не съм сигурен дали тази история би се откроила сред останалите за друг читател, но мен ме спечели отвсякъде, защото това е един убийствен разказ – краткия престой на мъж в болница, на посещение при неособено близки познати, който е заговорен от клошарка. Тя, по познатата вероятно на всички софиянци схема, иска пари да се прибере обратно в провинция, но след като е прогонена… просто го моли да ѝ завърже връзките. Разказ-трепач, който отговаря на всички критерий за една готина история – емоциален свят на героя, визия за случващото се, нотка на депресивност и най-вече, натрапчиво изисква да бъде прочетен отново.

Comments

 1. Elizavet Elias Duarte says:

  Добро, твърде добро…:)

 2. Харесваш сборника?

 3. Elizavet Elias Duarte says:

  не, харесвам рецензията 🙂

 4. Elizavet Elias Duarte says:

  Което, предполагам, ще ме накара да прочета сборника, за да погледна ,,сбирщината" от истории. 😉

 5. Asen says:

  На мен пък много ми харесаха повечето разкази.

 6. generic albuterol inhaler

  Апатията на града – в „Излишната част“ на Вергил Немчев | Литературата Днес

 7. buy chloroquine

  Апатията на града – в „Излишната част“ на Вергил Немчев | Литературата Днес

 8. matches for tinder

  Апатията на града – в „Излишната част“ на Вергил Немчев | Литературата Днес

 9. interracial free online dating sites

 10. list of free dating sites without payment

 11. list of online dating sites for free

 12. online dating sites free for black singles

 13. old dating site for free

 14. free internet dating sites usa

 15. best free online dating services

 16. free dating site for farmers in usa

 17. keto cups says:

  keto friendly fruit