Защо мразя “Славейков”?

Площад Славейков

Не става въпрос, разбира се, за Пенчо Славейков (макар че и него не го долюбвам), а за площад “Славейков” в София, където стават толкова много работи, които не ми харесват, че направо се чудя дали само аз съм някакво изключение или на никого това място не се нрави.

Всеки, който е минавал след 20 часа покрая площада, е виждал купищата боклуци, найлони и кашони от банани, които се варгалят между опразнените щандове и набучените сини олющени колове. Това е една отвратителна гледка и съм убеден, че не е приятна за никого, освен евентуално за някой клошар, който си търси найлон по неведоми причини. А това е все пак центърът на София и не е много редно да прилича на бунище.

Но това е само най-маловажната част от цялата работа. Ще обърна малко внимание първо на щандовете за нови книги. Те са, долу-горе, половината от всички. Както можете да се досетите, на един щанд няма място за неограничен брой книги и по тази причина, на всички тях се разполагат еднакви или подобни книги – тези, които се търсят най-много. Затова доста неоправдано е мнението, че на “Славейков” има всичко. Там изборът е с пъти по-малък, отколкото в истинските книжарници. Да не говорим, че атмосферата въобще не може да се сравнява, а още по-малко да не обсъждаме факта, че по щандовете повечето книги са увити в гадните и мръсни найлончета и човек реално не може да види какво купува. А ако успее да се пребори с продавача да махне опаковката и да разгърне книгата, получава само укорителни погледи, мислени псувни и непристойно отношение.

За антикварните книги на “Славейков” съм малко пристрастен, понеже имам опит в търговията в антикварни книжарници. Познавам няколко търговци на площада, познавам и собственици на типични антиквариати за книги. И мнението ми (вярвам, че е обективно) е, че цените на “Славейков” са крайно надути. Вярно е, че ако човек търси специфично издание, шансът да го открие там е най-голям – търговците имат връзки с книжари отвсякъде и могат да издирят почти всичко, но за сметка на това ще смъкнат и кожата от гърба на клиента.

Освен това е доста дразнещ следният диалог, който може да се проведе до някой щанд:

– На тая книга колко й искаш? – пита клиентът и сочи нещо, чиято реална стойност не надхвърля, да речем, 20лв

– Абе пуснал съм я за 60, но нещо днес съм затънал и мога да ти я дам за 45. По изключение – и намига например.

И клиентът обикновено се чувства раздвоен – възможно е повече да няма възможност да сключи такава изгодна сделка – с 15лв надолу!, но пък и 45 не са малко. И подобни, и подобни.

В най-общи линии това е, което ме дразни най-силно на този така емблематичен площад. Немислимо е според мен той да стои все още под етикета “Книжния пазар”, където КНИЖНИЯ е не само с една главна буква. Време е да бъде развенчан този мит, че това е най-доброто място, откъдето човек може да си купи дадена книга. И е време да се сведат до минимум диалозите от типа “Трябва да си купя еди-какво си – Ами върви до “Славейков”!”

Comments

 1. Марин says:

  Подкрепям, този пазар си е чисто не/доносче от тъмното време на прехода. Появиха се доста читави книжарници и всеки трезвомислещ първо търси по Интернет и след това отива в някоя от тези “офлайн” книжарници (ако иска да гледа на живо).

 2. Вени Г. says:

  Съвършено си прав!

 3. Антон says:

  И аз подкрепям. Намразил съм вече да минавам оттам дори. А за последно, мисля, преди 5-6 години си купих оттам някакви стари списания. Не е това мястото за книги, вече има достатъчно книжарници, а и добре заредени. Това бунище трябва да се разкара от там!

 4. Прав прав! Тук направихме една дискусия по въпроса http://provocad.com/?p=322

 5. Ghibli says:

  И аз вече не харесвам идеята за “Славейков”, но аргументите ти са изсмукани от пръстите:
  – предлагат се еднакви книги? – просто не е вярно, има разнообразие
  – атмосферата? – напълно субективно усещане
  – ако ги нямаше гадните и мръсни найлончета щеше да разглеждаш гадни и мръсни книги. От новите книги под опакованата винаги има и неопаковани за разглеждане. От старите, които са по една, наистина може и да няма, но никой никога не ми е правил проблем за сваляне на найлона. Псувните наум са си там – в ума ти, щом не си ги чул в действителност.
  – вечер е мръсно – да, така е. Нека сега дружно помислим и се сетим къде в центъра на София вечер не е мръсно.
  – антикварите дерат кожи – да, така е. Затова аз като здравомислещ човек не купувам оттам. Търсене и предлагане, просто е.

  А иначе не харесвам “Славейков” откакто разбрах, че продавачите там изнудват издателствата.

 6. Ghibli says:

  Искам да добавя, че продавачите на площада плащат много високи наеми, а срещу тях задължение на общината е да им осигури по-добри сергии и _да чисти_.

 7. бай Х...й says:

  Отдавна площада “Славейков” не е средище на книгата, а сборище от нахални прекупвачи на книги. Вече дори и не се спирам, защото вместо да остане на сама човек с книгата започва едно бръщолевене, един натиск да купиш книгата…Така вече и на Илиянци не работят. Ходя си по книжарници, където ме оставят на спокойствие

 8. Margy says:

  Stranno, no mi prilicha na priglasqne na nechiq idiotska iniciativa. Kakvo sega, da obikalqme kato maloumni cqla Sofiq, za da namerim tyrsenata kniga li? Ili da gledame bukluci bez knigi – ta vsichko v Sofiq e edin bezkraen buklukcharnik. Dobre, qsno e, che shte go mahnat tozi pazar, zashto svejo.net podema negativna kampaniq s podbraniq komentar(pokazatelno e, che e belqzan s dumata “omraza”)?

 9. Антон says:

  А на мен ми се струва, че всички, които подкрепят книгопродавачите, са или самите продавачи, или техни познати. И ама че логика – щото и без това било мръсно навсякъде, да е мръсно и там. После, другите си били изсмуквали аргументите от пръстите…
  Освен това, там е мръсно и разхвърляно и през деня, не само когато си тръгват.

  Иначе, книжарници има в близост до Славейков поне две.

 10. @ Margy,
  Това със сигурност не е инициатива на svejo.net, към която съм част и аз. Не разбирам защо хората постоянно търсят конспирации… А думата “омраза” действително е пресилена, но е вече късно да я сменям.

  @ Ghibli,
  За “разнообразието” на “Славейков” – обиколи щандовете за нови книги там и ще видиш, че навсякъде те са едни същи. Трудно можеш там да намериш нещо, което “не се харчи”. Именно това имах предвид под еднообразие.

  Освен това едно е гадна и мръсна книга (което е приятно за някои и носи усещане за автентичност), а съвсем друго опакована в гаден и мръсен найлон, смятам, че ще се съгласиш с това.

  Мръсотията на “Славейков” е една наистина по-специална мръсотия. Там наистина прилича на боклукчарник и въобще не прилича на централно място в София (да, дори и в София).

  А не можеш да отречеш, че държанието на букинистите там (дори да не те псуват гласно) рядко е вежливо. Всъщност доста по-често те са груби и си гонят потенциалните клиенти сами.

 11. Майя Динева says:

  Откакто си купувам книгите по Интернет, не съм и помисляла да се блъскам из щандовете на “Славейков”. Понякога влизам в “Български книжици” или в “Нисим”. И двете книжарнички са сбутани на тясно пространство, а имат интелигентни продавачи и много интересна и разнообразна стока.

 12. А аз не съм съгласен. Да, там надуват цените, но цените се надуват и в някой книжарници. Тоест това не е проблем специфичен за Славейков, не се и поражда пряко от него. От една страна това е прост ефект на пазарната икономика – има търсене, има предлагане, няма нарушаване на закони, и няма израждане (монополизъм), доколкото си свободен да си намериш стоката сам. Абсолютно същото основание от статията бих могъл да приложа за всеки пазар. Например копирайте текста в един Word и дайте replace на “Славейков” с “Общински пазар Слатина”. Или пък Кирков. Това е добър тест за уникалността на проблема там. Тоест той не е уникален, не е специфичен за Славейков, не се отнася само за книгите и т.н. Това е просто пазарно/културно отражение на обществото, в което живеем. Дали ще продават книги или домати на Славейков, ситуацията ще си е все тая. При това положение, аз съм много повече за това да продават книги, отколкото друго.

 13. Имаше чар в сергиите на площад “Славейков” преди десетина години, когато нямаше толкова много книжарници в София. Но наистина не е особено удачно да купуваш книга, седяла на изложение на климатичните капризи, като можеш да си я купиш от книжарница, стояла в (почти) идеални условия на съхранение. Друг е въпроса с антикварните книги, естествено. Но и тук има какво да се иска. Конкретен случай – един ден преди 4-5 години минах през “Славейков” и на сергия със стари книги видях “Поща” на Буковски. Хлъцнах, защото я търсех отдавна, погледнах отзад и не можах да повярвам, че пише 8 лева (сега това е почти нормална сума за книга от 100-ина страници, но тогава беше изключително много). На реакцията ми продавачът (въшлясал тип, с набола брада, дъх на кисела бира и мазна косица) отговори “Е, ти колко искаш”? Обясних му, че преди няколко часа съм си купил само за един лев първото издание на “Хобит” (под името “Билбо Бегинс, или дотам и обратно”) от сергия с кашони пред ЦУМ. Той ме изгледа свирепо и каза: “Е, като ровиш в кофите, по-евтино ще намериш”. Подминах го, спрях се след две сергии да разгледам книгите, а същия клошар се завтече и отдалече крещеше на колегата си “Не им продавай книги на тия, те ровят в кофите”. Ами, майната ви, лекета, да ви затворят шибаните сергийки и ходете да копаете асфалт. 🙂

 14. Първо ме стресна с частта “Пенчо Славейков (макар че и него не го долюбвам)”. Притеснява ме повече следното обаче: не може в момент, в който обществото пренарежда ценностите си и търси своя път, да се “мразят” символи свързани с книгата като “Славейков”. Едно затваряне на този пазар е възможно да реши горенаписаните проблеми, но това би изпратило мощен сигнал (за пореден път) към хората: “Не на образованите хора в България”. Нека, когато говорим и предлагаме разни неша, да мислим малко извън границите на нашето ежедневие.

 15. Това си е просто един ;битак; в най лошият смисъл на думата!

 16. Ghibli says:

  @Преслав Ганев
  За разнообразието – достатъчно често обикалям и пак не мога да се съглася с теб. Разнообразие има. Новите книги, които излизат и са ме интересували, винаги съм ги намирала. По определени маси има дори “неща, които не се харчат”, въпреки че за тях ситуацията е малко по-особена – така или иначе повечето книжарници не ги зареждат и ги има или в ултраголемия Хеликон, където просто им е цел да имат и такива неща, или в малките специализирани апокрифни книжарнички.

  За найлоните – както казваш, те са едно, а мръсна книга е съвсем друго. Не знам какъв е твоят вкус и какво намираш за привлекателно и автентично, но аз прашна/окаляна и измачкана книга предпочитам да не си купувам.

  За мръсотията – както казах, тук има пръст И безхаберието на общината. Справка какво ще бъде, ако няма книжни сергии – градинката на “Солунска” на 50 метра по-нагоре, пак в центъра на София. (Който не знае – затънало в боклуци място.)

  За грубото държание на продавачите ще ти повярвам, че такъв е бил твоят опит, но ти пък трябва да ми повярваш, че моят е точно противоположният (следователно твоят не е доказателство). Помагали са ми, препоръчвали са ми книги, разглеждала съм спокойно и т.н. Случвало се е да ми стане досадно от въпроса “търсите ли нещо специално”, но едно “не, благодаря” е било достатъчно да не ме притеснява никой.

  Наистина “Славейков” не е “Нисим”, но аз не смятам, че трябва да бъде.

 17. Ghibli says:

  Към коментиралите тук, които са против сергиите с книги: интересно ми е, какво бихте предложили да има на тяхно място?
  Аз лично не останах удовлетворена от нито едно от предложенията, които се подхвърляха по време на скорошната истерия около площада, та ми е любопитно.

 18. Борис says:

  Колкото по-бързо се махне тази грозотия от центъра толкова по-добре! Площада трябва да се освободи от тази клоака…пък и вида на продавачите повече подхожда на търгаши от Илиянци отколкото на истински букинисти.

 19. А защо трябва да има нещо различно от пейки и свободно пространство?

 20. Reni says:

  И аз бях на мнението, че уличната книжарница вече е излишна – с всички изложени по-горе аргументи. Но преди месец, когато потърсих новата книга на Лукяненко, в Пингвините само бяха чули, че ще излиза, в Orange ми предложиха предишната като нова, а на Славейков ми я продадоха.
  Ако продавачите в книжарниците бяха така заинтересовани като тези на Славейков, ако също така познаваха редовните си клиенти и техните вкусове…

 21. Ох като почнат някои да обвързват българската култура и начетеност с някакъв пиклив пазар и ми става лошо. Да съгласен съм, че съществуването на пазара е хубаво като традиция и разнообразие и би било добре да се запази под някаква форма, но да ми мрънкаш, че видиш ли като го махнат пикливия пазар изведнъж нацията ще потъне в мрак е меко казано тъпо!!!

 22. Judy says:

  Площад “Славейков” е ЕДИН и на когото не му харесва нека просто не минава оттам. Аз го обичам и смятам, че е едно емблематично и сантиментално място. Обичам го много. И Пенчо Славейков също много обичам.

  Относно дамата, която си купува книгите по интернет, освен съжаление, друго не мога да изпитвам към нея.

 23. pe.tya says:

  Съгласна съм, че пл. Славейков вече не е най-приятното и най-богатото на избор и естетика място, от което човек да си купи книга днес. Но би ми липсвал много, ако щете от сантиментални причини – за мен е уникално мястор допринасящо за колорита и чара на София. И все още обичам да се зазяпвам, минавайки уж забързано оттам…

 24. Антон says:

  Да, аз бих гласувал за празно пространство, с дървета и пейки.
  Хубаво е, че има хора, които могат да намират чар и атмосфера, дори и на места като въпросния пазар, но за съжаление, това май се държи предимно на въображение, сантименталност и не много високи стандарти за хигиена.

 25. Мали says:

  Обожавам пл. “Славейков”! Обожавам да минавам оттам! Обожавам книгите – и старите и новите, които са изложени там; също и изложените в книжарниците Обожавам хората, които търсят книги, с които човек може да си размени мимоходом някоя и друга приказка за книги и автори. Дали точно заради моето усещане и отношение досега нито веднъж не съм била подлагана на грубости от страна на продавачите? Нито пък на натиск да купувам! Напротив! И когато съм търсила някоя книга, а на съответния щанд я е нямало, много колегиално продавачът/продавачката ме е упътвал/а – на третата сергия оттук натам, там попитайте; или пък – имате ли няколко минутки да почакате, ще отида да Ви я донеса. Виж, в някои книжарници ми се е случвало да се сблъскам – не с грубо, но с бездуховно, бюрократично отношение на наемник, на който му е все едно какво продава – клинци, сол или книги. Може антикварните книги да са на висока цена, но това е съвсем друг вид пазар, няма нищо общо с коричната цена. Намерил си ценна и изчерпана книга на друго място за нищо пара! Радвай се – късмет (или недоглеждане/незнание от страна на продавача/търговеца)! Но не е задължително да ти се случва всеки божи ден – инак, всеки ден ще улучваме шестица от тотото! На “Славейков” има не “нахални прекупвачи”, а хора, които си изкарват прехраната, като работят при доста тежки условия, в дъжд, сняг, вятър и пек, които сутрин подреждат сергията, отварят си очите на четири – колко му е да “зачезне” някое томче; дори не ми е ясно, как се оправят с елементарните човешки нужди; на работа са при търговци, които осъществяват търговия с книги – също както и притежателите на книжарници – физически и такива on line. Пък и цените, на които се продават книгите там – нямам пред вид антикварните – са си същите като на корицата, не са по-високи. Естествено е на такова място да се продават заглавия, които “вървят” повече – това си е част от спецификата. Купувам си книги и от Интернет, дори по-често пазарувам оттам – понякога попадам и на отстъпки, веднаж обаче ми се случи да платя и по-висока цена, за доста скъпа книга, която лъсна, след като свалих малката жълта лепенка, с която бяха прикрили цената и бяха написали в същност по-високата такава – а в сайта пишеше – Вашата цена, което си беше чиста проба въвеждане в заблуждение! Сега не помня сайта, вече съм го изтрила от моите Favorites. А, и когато съм искала да разгледам книгата, без да изявявам желание да сваля целофанената обвивка (защото е целофан, а не найлон), предпазваща книгите, дори са ми предлагали помощ; при това на мен ми е бивало неудобно да го правя, без да съм сигурна, че ще купя точно тази книга или дори знаейки, че въобще не възнамерявам да купувам каквито и да са книги точно в момента! За сведение: нямам нито познати, нито приятели там между продавачите или търговците. Не ги защищавам. Но пл. “Славейков” вече се е утвърдил като традиция, има си своя дух и атмосфера. Ако на някой не му харесва – ами има книжарници, има и молове – та никой не го кара насила да ходи на пл. “Славейков” ! Който иска пейки и алеи – на няколко десетки метра от там е Градската градина! Ако има неугледен вид в края на работния ден – май не търговците, а СО трябва да си свърши работата, за която получава немалки суми от наемите! Да, мястото в края на работния ден не е еталон за чистота, но дали някой знае на какво приличат някои местенца, градини, площади – имам пред вид много посещавани, централни и престижни места, например в Барселона, около 17 часа? Знае ли какво се въргаля ТАМ по земята? Аз знам, виждала съм го и не ми се е вярвало, че е възможно! При това не става дума за места, където се продава каквото и да е! Явно на някой явлението пл. “Славейков” е трън в очите! А статията си е: 1. Инициатива и акция (не казвам, че е на Свежо) – публикувана е в категорията “Акция”! 2. Има поместени реклами на: Аукро – Антикварни квиги, Azola и Colibri. Дали на някой все още не му е ясно!

 26. Ангелов, тук никой не генерализира (може би ти се иска, но уви). Просто всяко действие си носи следствията. Въпросът е ти какво искаш – да махнеш място за продаване на книги и то с история (а и да го мразиш?!) или да насочиш енергията си в друга посока. Аз не случайно говоря за ценности.

 27. Браво, Мали 🙂 Поздрави за мнението.

 28. Мали says:

  И още нещо: Към цената на книгата, закупена в Интернет се добавя и цената на доставката – въпреки че при тази търговия явно се спестява от липсата на необходимост за поддръжка на изложбена зала за книгите! Освен ако не закупиш книги за … лева – тогава доставката е безплатна. Това не е ли вид „натиск да купуваш” повече, в Интернет книжарниците, не на сергиите на „Славейков”!?!

 29. Ghibli says:

  За хората с варианта “празно пространство с дървета и пейки” – смятате ли, че е реалистично (разбирайте го както искате), и второ, ако се направи, че ще е нещо по-различно от споменатата градинка на “Солунска”?

 30. @ Мали,

  “А статията си е: 1. Инициатива и акция (не казвам, че е на Свежо) – публикувана е в категорията “Акция”! 2. Има поместени реклами на: Аукро – Антикварни квиги, Azola и Colibri. Дали на някой все още не му е ясно!”

  Обявите на Аукро и Азола са генерирани от Гугъл, не съм ги подбирал аз. Никога не съм купувал нещо от тези два сайта, нито поддържам каквито и да било отношения с тях. Колкото до Колибри – те са ми отдавнашни партньори, но те уверявам, че този материал няма никаква връзка с тях.

  Но иначе мнението е страхотно!

 31. nikru says:

  “Славейков” е просто друг вариант за пазаруване на книги. на когото не му харесва, просто да не купува от там. аз лично смятам, че има място за подобен книжен пазар в София.

 32. Мали says:

  Тогава се извинявам и все пак – Гугъл генерира тук точно обяви, свързани с търговия с книги, както забелязвам! Няма нищо лошо в това да се рекламират търговски субекти, чийто предмет на дейност е свързан с разпространението на книги, напротив! Но не в ущърб на други видове търговия с книги! Също така е вярно че се дочу за инициатива срещу книжния пазар на “Славейков”! Смятам, че ако на някои не им се нрави този книжен пазар, това не е единственото и достатъчно условие той да бъде премахнат! Защото: има други, които точно обратното – харесват го! Има и непредубедени – крайно некрасиво е те да бъдат манипулирани със словесни средства, които включват: “мразя”, “гадно”, “отвратителна гледка”, “клошар”, “гадните и мръсни найлончета”, “крайно надути” цени, “дразнещ” и пр. Че и омразата да е изведена в заглавието! Да оставим настрана, че думите имат не само семантична (морфологична, фонетична и пр.)същност – опитите на Масару Емото с водата са показателни за въздействието на словото – изречено, изписано, няма значение – върху водата (а процентно водата в мозъка достига до 90%). И обменът на информация (като вибрации, както се казва обичайно, в същност като електромагнитни вълни с различна характеристика) е много по-всеобхватен, от това което се мисли, ако въобще се сещаме да се замислим над това. Поражданите негативни чувства неминуемо се връщат. Като бумеранг!

 33. Вярно е, че “Славейков” може и да има своите добри страни. Просто според мен те не са достатъчно, че да неутрализират лошите. А и малко по-горе в коментарите казах, че “мразя” е наистина прекалено силна дума, но е вече късно да я сменям от заглавието.

  Колкото до Гугъл – той генерира рекламите индивидуално за всяка страница спрямо ключовите думи в нея. Щом види “книги”, “пазар”, “антикварни книги”, нормално е да пусне такива реклами.

 34. Мали says:

  Добре, съгласих се с Гугъл, добре работи “момчето” ;). Твоето мнение е, че не са достатъчни добрите страни за неутрализирането на лошите. Моето мнение е точно обратното, и то е, че: 1. мястото има дух и атмосфера – духът и атмосферата на книгите, на литературата, на поезията, на изкуството, на познанието, на мъдростта, на съпричасността и солидарността между хората, сега мястото е живо и пулсиращо – ако не си усетил това, толкова по-зле! 2. мястото има традиция, а традицията не зависи от команди и постановления! 3. тук човек може пътьом, без дори и да го е замислял, да намери КНИГА, независимо каква, но във всички случаи обогатяваща; а ако му трябва нещо специално – тогава се отива в книжарница или се търси в нета. Изобщо – негативите на “Славейков” (основно мръсотията след “затварянето” – пък и тя е не поради наличието на пазара, а поради неглижирането от страна на СО!) не са повече, отколкото тези на което и да е друго място в София – имам пред вид не само от гледна точка на книжния пазар! И не става дума само за “мразя”, а и за: “гадно”, “отвратителна гледка”, “клошар”, “гадните и мръсни найлончета”, “крайно надути” цени, “дразнещ” – всичко това е в сферата на субективното! И не на последно място на “Славейков” не малко хора си изкарват насъщния; хора, които освен всичко предано обичат книгата, познавачи са и повечето са добри консултанти. Бъди здрав и весели празници!

 35. Точно с това съм несъгласен!

  Не знам в колко антикварни книжарници си влизала наскоро, но именно там се усеща “духът и атмосферата на книгите, на литературата, на поезията, на изкуството, на познанието, на мъдростта, на съпричасността и солидарността между хората”. Просто с коментара си сякаш описваш някои от любимите ми антикварни книжарници и същевременно ми даваш антипод на впечатленията ми за “Славейков”, където и аз съм прекарвал немалко часове.

 36. Judy says:

  Преславе, говориш така, сякаш само ти си влизал в антикварна книжарница и само ти си висял на Славейков да си търсиш книжки.
  На 100% подкрепям мнението на Мали за стойността на площада такъв, какъвто е.
  Хората, дето искат тревни площи и врабчета, да ходят в планината. Или пък наистина да си изберат някоя вече съществуваща градинка и да я оправят (би било супер!)
  Едно време и аз познавах половината “книжари” (е, някои са си прости продавачи, така е) и те ме познаваха и всичко беше прекрасно. Плюс тва на мен винаги ми дават да махам опаковките на книгите.
  Във форума на СУ имаше подобна тема и там се изказах също така крайно, както и тук. Радвам се, че не само аз мисля, че `Славейков` е едно от нещата, без които София не би била същата.
  На мен мръсотията след 22 часа не ми пречи, щото всички контейнери по центъра преливат от боклук още след 18ч., ако случайно ви е направило впечатление. Но после съответните хора минават и чистят.
  Пък после ако щете ме наричайте “клошар” и се оплаквайте гласно от найлоновите пликчета. Много по-склонна съм да затворят гнусната “Сердика”, защото за мен ЛИЧНО това е едно от най-ОМРАЗНИТЕ ми места в града.

 37. Мали says:

  Разбира се, че в антикварните книжарници най-добре се усеща този дух! Но го има – в концентриран вид и на “Славейков”, като там се усеща и живият живот, като добавка – гласове, погледи, забързани стъпки, радост, тъга, меланхолия! Още бях в гимназията, тогава трудно се намираха стойностни книги. Имаше на Алабин една антикварна книжарница, и една на Графа. Та в тази на Алабин, преди да затворят за уикенда, подреждаха на витрината най-интересните книги, които бяха получили през седмицата. Постоянните клиенти минаваха след 14 ч. и един вид си “заплюваха” определена книга. А в понеделник кацваха рано сутринта, за да не ги изпревари някой. Увисвала съм там и в 05,00 ч. – а отваряха в 09,00 ч. При всякакво време. Класната ми извиняваше отсъствията – знаеше защо закъснявам в понеделник. А пари за книгите ли? От закуските! Сериозно. Понякога изкрънквах от нашите и някоя допълнителна пара, ако избраната книга можеше да се окаже по-скъпа. Освен това бяхме една шарено, но сплотено от обичта към книгата малко общество, познавахме се, обаждахме се по телефона един на друг – за да съобщим намеренията си или да споделим нещо за някоя от книгите; първият на опашката беше абсолютен щастливец, целунат от съдбата, един вид цар – можеше да вземе която книга пожелае, но винаги съобщаваше за коя е дошъл, та следващите да го знаят и да не се почувстват измамени, че са чакали напразно; в същност, всеки новодошъл се уведомяваше за избора на изпреварилите го и съобщаваше за собствените си намерения. Така че ЗНАМ какво стои зад словосъчетанието “антикварна книжарница”.

 38. Колкото и да си спорим няма да достигнем до нищо съществено защото всеки се забива в своите субективни емоционалности и лирични отклонения. Искрено се надявам да се проведе открит конкурс за възстановяването на площада, със или без пазара (аз лично нямам сантимент към него, но уважавам тези които имат – само да не изскочи някой да ми каже, че е така защото съм прост :). Искам едно нещо да отбележа – емоцията породена от пазара е изключително субективна. Както е казал Одисеас Елитис, „за съжаление хората произвеждат много емоции и малко дух, а както е известно многото изяжда малкото”. Разбирам, че купуването на книга е ритуал пораждащ емоция, но самият пазар е далеч от това да ми вдъхне тази емоция.

 39. За мен е далеч по-ценно директното общуване на хората в градската среда на площад, от колкото емоцията породена от купуването на книга на пазар. Някои хора ще кажат, че това е вид общуване, да така е, но за мен в хипертрофиралите условия на 95% търговия си остава много шум за нищо.

 40. Зелен Бетон says:

  Колкото и сантименти да имам и аз по отношение на връзката “Славейков”-книги, винаги нещо в този площад ме е дразнело. Вярно, мина ли оттам, почти задължително се поспирам по сергиите… но пък някакси нямам особено желание да минавам често. И сега, четейки темата, осъзнах кое “не ми е точно”.

  Вместо “Славейков”-книги, асоциацията в съзнанието ми е “Славейков”-битак. Ето това не ми е точно.

  Ама като казвам “битак”, нямам предвид елегантния смисъл “пазар на старо”, а съвременното родно понятие, нашенската примитивна “люлка на пазарната икономика”: място, на което основно се въртят далавери и ако не внимаваш, без съмнение ще бъдеш измамен.

  А поне в моето съзнание “книги” и “битак” (в гореописания смисъл) принципно не се връзват. Някакси отказвам да приема, че книгата може да бъде просто средство за печалбарство на дребно.

  От една страна, иска ми се “Славейков” завинаги да остане свързан с книгите. Този затворен, камерен площад е чудесно място именно за книги. Може би говоря и от носталгия, сещайки се колко неща съм си намирал там по времената на голямото нямане – когато старите книжарници вече се бяха превърнали в кафенета или бутици, а нови още почти нямаше. А и един open-air книжен пазар е, трябва да признаем, приятно аристократичен елемент в столичната среда, за да можем с лека ръка да го затрием.

  От друга страна ми се ще “Славейков” да носи не атмосферата на Илиянци, а на букинистите край Сена (примерно). Може би искам много, не знам. Но знам, че при всички положения проблемът не е в книгите, а в хората, които ги продават.

  Което ме навежда на мисълта: дали не трябва просто да се въведе ценз за тези, които продават там? Да речем – минимум 5 г. трудов стаж в книжарница, библиотека или антиквариат. За по-редките (но съвсем възможни) случаи – също и завършен библиографски институт, филология, история… или издадена собствена книга… Тук малко си правя свободни съчинения – но това може да се обмисли. В крайна сметка, една свикана ad hoc комисия от общината може да направи интервю с кандидатите и да реши кой става, дори и без формален регламент. Стига целта на подбора да е ясна.

  Идеята ми е следната: едва ли човек, работил дълго сред книги или антики ще се отнася към книгата като търговец в храма; той по-скоро би направил така, че “Славейков” да носи атмосферата на храм (или поне така се надявам). И тогава, сигурен съм, на никого няма и през ум да му минава да маха книгите от площада. Напротив, когато минаваме оттам, неволно ще стъпваме по-внимателно и ще говорим по-тихо. Точно такъв “Славейков” ни е необходим, струва ми се.

  Ако не е такъв, по-добре да го освободят за несъмнено копнеещите да го заемат масички на кафенетата. Или въобще да си стои празен. В очакване на момента, в който дораснем да го имаме такъв, какъвто трябва да бъде.

 41. Ghibli says:

  Предложението за ценза искрено ме разсмя, особено примерните варианти 🙂

 42. Мали says:

  Хахаха! Мен също! Значи, една мацка, току що излюпила се от родното школо, закърпила криво ляво някъде между 3,5 и 4,0 дипломка, да може да работи в КНИЖАРНИЦА! Където няма да мъкне и да подрежда книги, няма да я духа вятър, да я пече слънце, да я вали сняг, дъжд… А пък, за да работи човек на “Славейков” обаче, трябва да има: “ценз, да речем – минимум 5 г. трудов стаж в книжарница, библиотека или антиквариат, за по-редките (но съвсем възможни) случаи – също и завършен библиографски институт, филология, история… или издадена собствена книга”! И за какво, моля Ви се? За да създава там ХРАМ, под открито небе, докато: “мъкне и подрежда книги, духа го вятър, пече го слънце, вали го сняг, дъжд…” Е, в този никакъв час Зелен Бетон яко ме разсмя.
  Да не забравяме, че поради куп стекли се обстоятелства букинистите край Сена са едно, а нашият пл. “Славейков” – нещо друго. Обединяващият елемент е книгата, обаче на нащия площад антикварните книги са само на няколко – може би най-много три сергии! Та си мисля, че преспокойно можем да оставим на мира “завършилите библиографски институт (олеле, а какво да правят горките специалисти, които не са завършили библиографски институт, а са имали наглостта да имат като втора/трета специалност едно Библиотекознание и библиография?), или филология, история, или такива, които са издали собствена книга”! Какво казахме? “Издали собствена книга” ли? А каква книга, ще благоволите да заповядате? На каква тематика? “Нов поглед към конструирането на пчелните пити от пчелите-работнички”, става ли?
  А от друга страна, нали разбирате – човек първо работи под покрив в книжарница, едва изтърпява да направи 5 години стаж там и с ентусиазъм се втурва с ценза си под мишница към сергиите на “Славейков”!
  Освен това думата “битак” въобще няма нищо общо с понятието “елегантност”, а “пазар на старо” е нещо твърде печално и мизерно! Което въобще не се връзва с представата на всеки непредубеден човек за пл. “Славейков”, с еднаквите навеси, с подредените и спретнати сергии и с продавачите си, болшинството от които са любезни, компетентни и услужливи. Въобще, в постинга за ценза и т.н. толкова неща са объркани, такава каша е, че се питам какво ли е било питието? Или питиетата? 😉

 43. Зелен Бетон says:

  Смехът е здраве 🙂

  Детайлите са си детайли. Човек винаги може да се зарови в тях и да ги обърне наопъки, използвайки ги като опитно поле за остроумието си. Занимателно е, съгласен съм.

  Не видях обаче възражение на основната ми (всъщност) теза: че проблемът не е в книгите, а в хората, които ги продават. Както и в механичното пренасяне на биташките (по български) “принципи” там, където според мен въобще не им е мястото.

  Освен това не разбрах защо е задължително “да не забравяме”, че “букинистите край Сена са едно, а нашият пл. “Славейков” – нещо друго”. Поради уважение към купа “стекли се обстоятелства” ли, що ли?

  И дали уважаемите “обстоятелства” наистина са се стекли толкова зверски и безвъзвратно, че да не могат да се намерят в София трийсетина човека, у които да има нещо от духа на букинистите? Аз мисля, че не. И в момента на “Славейков” има поне неколцина, които отговарят на това изискване. Убеден съм, че могат да се намерят и още, при това готови да отидат на един истински “Славейков”. Пък за критериите – който предложи ефективен механизъм за подбор, пръв ще му ръкопляскам.

  Що се отнася до еднаквостта на навесите и спретнатостта на сергиите, не това е, което дава стойност на площада. На сума ти места има и по-еднакви, и по-спретнати.

  Не знам дали съм достатъчно ясен: не търся това, което да направи “Славейков” с книгите ПРИЕМЛИВ. Той и сега си е приемлив (особено като се замисли човек за “стеклите се обстоятелства” – тоест, като си представи колко по-зле би могло да бъде).

  Мисля си какво може да се направи така, че този площад в ролята му на книжно средище да постигне максимума на стойността си. Стойност както за градската, така и за духовната среда. Така, че диалози от типа “Трябва да си купя еди-какво си (заглавие). – Ами върви до “Славейков”!” да са нещо съвсем естествено, вместо да пораждат скептицизъм.

  Много по-ценно е да осмислиш една вече (де факто) изградена традиция и да я почистиш от боклука, отколкото да я наринеш в контейнера защото, видите ли, обстоятелствата дълго време се били стичали отгоре й. Или да гледаш барем да е спретнатичко, и това да ти стига. И после да напомняш назидателно, че букинистите край Сена били друго нещо.

  Апропо, може би е интересно да се види как парижкото кметство е регламентирало тяхната работа. Топлата вода може би вече е открита.

 44. Ghibli says:

  Ето това предложение ми харесва 🙂 Ако намериш информацията, сподели 🙂

 45. […] го долюбвам), а за площад “Славейков” в София, чиито сериозни недостатъци се опитах да изкажа преди два дни. Някои от вас одобриха позицията ми, […]

 46. Gogo says:

  Сега сигурно могат с европейски пари да вкарат пазара под площада и отгоре да остане площад с градинки и пейки.Входа да е остъклена пирамида,подобна на тази пред Лувъра.