Жечка Георгиева се представя: „Ние, гениите“

Никога не съм крил пристрастията си към издателство „Колибри“, които въпреки малкия си състав успяват да поддържат едно забележително ниво в книгоиздаването си и, разбира се, никога да не падат под необходимия брой грешки, проблеми и забележки в дейността си.

Когато на 7 декември отидох на рождения ден на „Колибри“ в Sofia Live Club, малко закъснях. Влязох, а тъй като вътре беше ужасно пълно и помещението почти се пръскаше по шевовете, едва се скътах на единия среден бар с известен изглед към сцената – там четеше един мъж (и досега си мисля, че това беше някой що-годе известен актьор, но просто името ми бяга). Това, което четеше, нямаше как да го познавам – звучеше като смешни и забавни истории от 20-годишната хроника на „Колибри“ – как е тръгнало, как са пренасяли книги като хамали, как като будали са обикаляли по книжните панаири в Европа, откъде е дошло името (заменило феноменално ужасното „Медиум 999“).

Оказа се, че всъщност актьорът чете откъси от книгата „Ние, гениите“ на Жечка Георгиева – един от съоснователите на издателството, дългогодишен преводач, а вече и белетрист. Тази книга впрочем още на входа всеки гост я получи като подарък.

В крайна сметка я изгълтах страшно бързо – дори сега, когато в листата с чакащи за ревю вече прочетени заглавия има цели две други, се хващам първо да пиша за „Ние, гениите“ по две причини – първо, книгата (романът, мемоарите?) е едно от най-четивните неща, на които напоследък съм попадал, и второ, винаги съм възхитен от биографични истории на мои любими хора, брендове, компании, които са написани с вкус и елегантност (като Ричард Брансън и неговата Virginity например).

За четивността – мисля, че никой, който е чел българските преводи на Удхаус, се съмнява в тънкия усет за лекота и чувство за хумор на Жечка Георгиева. Действието много рядко доскучава – скача от смешни и куриозни случки на сериозни събития, поднесени шеговито. Да разбереш как всъщност тримата Големи в „Колибри“ са крали книги от щандовете на Франкфуртския панаир, губили са се из Мадрид, закъснявайки за важна среща, или Жечка е останала в историята на прочута европейска кръчма като единственият човек въобще, справял се с цяла порция свинско – както се казваше в една реклама, безценно.

Колкото до самата история на издателството – не очаквайте да прочетете, че „Колибри“ се е родило с идеята и амбицията един ден да води книжния пазар у нас. Тъкмо напротив. Нещата през 90-те (пък и може би и досега) са вървяли толкова през просото, че цяло чудо е как не просто издателството е оцеляло, но е и просперирало. Всъщност не е никакво чудо – случило е заради хора като Жечка Георгиева и нейните двама основни герои – Силвия и Раймонд Вагенщайн.

Така или иначе, дори „Колибри“ да не ви интересува, книжката със сигурност ще ви донесе емоции – и много смях, със сигурност.

Comments

 1. Funny Tinder Questions

  Жечка Георгиева се представя: „Ние, гениите“ | Литературата Днес

 2. free online dating sites for 15-17 yearolds

 3. free dating sites in usa and canada

 4. free adult lesbian dating videos

 5. single parents dating sites free

 6. totally free dating site tender

 7. dating websites in india for free

 8. free online dating sim game

 9. free european dating websites

 10. free adult dating sites no credit card

 11. 100 free christian dating site

 12. keto rolls says:

  snacks on keto diet