Провалът My kinda

My Kinda беше мащабен проект, планиран за реализация в няколко големи европейски страни (с най-голяма сила трябваше да бъде задействан в Русия, България и Румъния). От Румъния е и собственикът на “мрежата” – Лий Уилкинс. Българският сайт стартира на 5 ноември, 2007, в полунощ. Седмици преди това бях получил мейл от Димитър Веселинов Divedi, известен български блогър, с който ме канеше да участвам срещу прилично заплащане в писането на статии за раздел “Култура”. Започна се, той пусна един мой фрий тестов пост и се започна голямото чакане от моя страна. Трябваше да получа договора, някакви одобрения от Уилкинс, всякакви затруднения изникваха сякаш от нищото. В крайна сметка, на 20 януари писах на divedi и той ми каза, че му трябват по-универсални блогъри. ОК, написах му, няма проблем, той изтегли поста ми от My Kinda и това беше. Малко по-късно видях какво се е случило с целия проект, пропадането му и неизплатените дългове към блогърите (които според един англоезичен сайт възлизат на 144 000 евро.

От една страна се зарадвах – кой кого сега, аха, не ме взеха, но пък не си дадох безплатните усилия на шайката румънски използвачи, но после се замислих за всички измамени. Не познавам блоговете на много, но два следя редовно – “Како Сийке…” и блога на Енея (чийто един скорошен пост, макар и не посветен на My Kinda, ми напомни много точно ситуацията с румънската мрежа). Та техният труд е безспорно много качествен и така хвърлен на вятъра (не става за безплатното публикуване – в голямата си част блогването е точно това, а за измамата, на която са станали жертви). Както пише tin4e ето тук, първоначално всички “одобрени” блогъри пишеха с гордост за професионалния си успех (като Петър Стойков тук) и то не без основание, но в крайна сметка се получи… да не квалифицирам точно какво…

Та пиша този пост най-вече за да изразя крайното си неодобрение към хората, незачитащи творческия труд. Не става дума само за фалиралите мошеници от My Kinda, с тях не се изчерпва нищо, а за всички, които ползват без да дадат… Това явление, за съжаление, няма изгледи скоро да спре…

Comments

 1. Longanlon says:

  Всъщност дълговете на шефа на mykinda са доста по-малко, отколкото обявява.

  На мен лично ми дължи само за един месец.

 2. Има си един универсален принцип на Вселената и той гласи: “На българите само децата са им хубави, защото не ги правят с ръце и глава!”

 3. Николай Илиев says:

  Как стана така че дори блогърите чието съществуване почна като спонтанна идея за себеизразяване на случайни мисли изведнъж се комерсиализираха и почнаха да наддават глас за зачитане на авторски права и прочие… Всички ламтят за пари напоследък!? Данък “споделена мисъл” един вид.. по-абсурдно чудо здраве му кажи..”чети ме ама ако ти харесам ми плащай..”

 4. Всъщност не става дума за това. Блогърите не пишем за пари, лично аз до момента не съм спечелил от Литературата Днес никаква сериозно сума.
  Проблемът с MyKinda беше, че обещаваха заплащане, изтискваха творчеството на “служителите” си, а после се оказа, че това е измама.
  Убеден съм, че има хора в българската блогосфера, които с удоволствие биха писали безплатно в мрежа като MyKinda, но това да бъдат излъгани и предадени…

 5. tech_noir says:

  Без да съм много навътре, предполагам са имали засечка първоначалната инвестиция нещо, за сайтовете просто трябва известно време, преди да излязат на плюс. Ако някой инвеститор се е отказал в крачка, нищо чудно да са се издънили с финансовото покритие.

  След като проекта е прекратен (т.е. никой не получава дивиденти), вероятно става дума по-скоро за фалит, отколкото за измама.