Съвети за майсторско писане

Неведнъж досега съм публикувал в блога съветите на известни творци за по-добро творческо писане (на Хемингуей, на Кърт Вонегът, на Джордж Оруел и на още няколко). Също така бях постнал една прекрасна статия със съвети, извадени от цитати на различни автори (тя имаше огромен успех в свежо).
Идеята да напиша нещо по-общо ми хрумна след като получих един мейл от известен български блогър, в който той ме питаше какво смятам е нужно, за да се напиша наистина добър роман. Казах му (първо го насочих към категорията “Съвети за писането” в Литературата Днес, все пак лично съм се уверил в качеството на подбраните материали, публикувани там), че сам съвет не мога да му дам. Затова пък му разказах накратко за една прекрасна книга.
Самият аз пиша и затова знам колко трудно е да обясниш как се получило добре нещо, което сам си направил. Учудването ми, когато прочетох “За писането. Мемоари на занаята” на Стивън Кинг, бе огромно заради всички тайни, които книгата ми откри. Тя се оказа наистина впечатляващ труд за нещата, които обикновени майсторите-писатели или не могат да обяснят, или ги пазят за себе си. Та това е книга, която ми е дала адски много, обзалагам се, че е помогнала на милионите хора, които са я прочели, да започнат да пишат по-добре.

Затова с ръка на сърцето мога да кажа, че най-добрите съвети за творческо писане (доколкото те наистина могат да бъдат полезни с оглед на индивидуалността на всеки автор) се намират в “За писането. Мемоари на занаята” на Стивън Кинг. Ако се интересувате от това, няма начин да минете без тази книга…

Comments

 1. LeeAnn says:

  Лично на мен, книгата “За писането” на Стивън Кинг ми помогна изключително много с основната си идея – пиронът си е там и чака, винаги можеш да окачиш нещо неуспешно на него. Но пък, ако нещото е успешно, а ти дори не си опитал? Ако не бях прочела тази книга, никога нямаше да издам своята. 🙂
  Та, всеки, който има колебания – как, кога и дали изобщо – четете “За писането” 🙂

 2. Тези съвети са за що- годе надарени хора. В тоя блог се подвизават само бездарници и посредственици. На тях такива съвети не им трябват. Каквото и да правят, те ще си останат анонимни нули от тълпата!

 3. Това не виждам защо още го следите.

 4. cherno_slance says:

  Кога е издадена тази книга на Стивън Кинг и дали все още мога да си я купя от книжарниците. Не съм я засичал в бургаските книжарници – ако някой може да помогне, ще си платя цената на книгата и транспортните разходи.

 5. Аз мога да ти я намеря. Ако искаш, напиши ми един e-mail на prega@mail.bg, за да се уговорим допълнително!

 6. Бездарник says:

  Към N2.
  Апостоле, Апостоле, този сайт не е за бездарници и посредственици, а за начинаещи. А това дали ще станат анонимни нули времето ще покаже и ти трябва да разграничаваш тези неща, щом си от “просветените”. А това, че ти не си чувал отделни автори не означава, че те не могат да пишат. Не всеки се ражда Хемингуей или Толкин, за да бъде световно известен, но това не го прави бездарник. А ти сигурно най-добре знаеш какво е да си такъв, щом така си избиваш комплексите в подобни сайтове. Хайде лека и със здраве!

 7. Бездарник says:

  И сега към всички останали и най-вече към Преслав Ганев.
  Много харесвам това което е събрано в Съветите. Смятам, че ще е доста полезно най-вече за прохождащи автори и аз лично започвам да “проглеждам” все повече в писането. Най-важното е, че от всичко което прерових, за да намеря подобни напътствия, това се оказа единственото нещо из всички български сайтове, което да помогне и да упъти хората, решили да пишат. Много благодаря и поздравления за това. Продължавай в същия дух 🙂