Михаил Вешим – Английският съсед

Преди няколко седмици разглеждах класациите за най-продавани и популярни заглавие на големите книжарници. Впечатли ме успехът на една българска книга – “Английският съсед”, която, ако не се лъжа, дори беше в по-горната половина от таблицата ТОР10 на “Хеликон”. Неин автор е Михаил Вешим, чието име нямах честта да познавам, но след кратко проучване открих, че е настоящият главен редактор на вестник “Стършел”. И тъй като не харесвам хумора на това издание, казах си, че вероятно и романът няма да ми допадне. Купих си го и започнах да го чета.

Оказах се прав, не ми допадна. Идеята като че ли си има своите трески за дялане, но като цяло би могла да мине за прилична. Сюжетът се върти около англичанин, попаднал в българско село, където царува фразата “българска му работа” и всеки се стреми да изпързаля другите, за да му е добре на него. Но да не разкривам подробности, ако някой иска да я чете, лесно може да си я намери.

Проблемът беше стилът и нивото на хумора, на което, струва ми се, е било заложено много. Имам чувството, че след основните послания на автора за парадокса на чужденеца у нас, е искал да постави свежите си шеги. По мое мнение не е успял. Книгата не ми се стори смешна, а ме подразни това, че целта й е да бъде такава. Думите ми нататък ще са излишни.

Може да се каже, че “Английският съсед” на Михаил Вешим беше едно разочарование за мен. Цифровата оценка, която поставям, е 4/10, сами преценете дали си струва да си купувате тази книга.

Comments

 1. Васко says:

  Българина е работлив, и то много…
  В книгата не се описват българите а айляци, които чакат на държавата да ги храни. “Може да се каже, че “Английският съсед” на Михаил Вешим беше едно разочарование за мен.”-Според мен книгата е чиста манипулация и цял свят ще ни се сме на циганията !

 2. Sasho says:

  Vasko ne se syrdi na avtora, spomni si za Bai Ganjo; komunistite go predstavjaha za zarazhdashtija se kapitalizym, a to se okaza, che e komunisticheskata kapitalizacija. Ne se chudi, che BG e toaletnata na EU.Ogledai se iz BG i shte vidish posledicite na postkomunizma i komunisticheskata demokracija i upravlenie. Njama seljani v BG a hora koito zhivejat na selo, kmunistite napraviha ot tjah lumpenija proletariat. Dostoinijat bylgarin go priemat s uvazhenie po sveta.

 3. Kruela says:

  Книгата е супер реалити.То няма как по точно да се изразя.Тия дето цял свят щял да им се смее. Ами нека,това сме ние.Какво не им се видя смешно.Михаил Вешим е новия Чудомир.Много яка книга.Ако ви падне четете.

 4. Kruela says:

  Книгата е супер реалити.То няма как по точно да се изразя.Тия дето цял свят щял да им се смее. Ами нека,това сме ние.Какво не им се видя смешно.Михаил Вешим е новия Чудомир.Много яка книга.Ако ви падне четете.Toя пък кой му иска оценките и кой е той да ги дава.

 5. […] действителност – „Английският съсед“ по романа на Михаил Вешим. Лентата ще разказва за патилата на жител, заселил се в […]

 6. […] – „Английският съсед“ по романа на Михаил Вешим. Лентата ще разказва за патилата на жител, заселил се в […]