Пътят на Мури – Иля Бояшов

Иля Бояшов е едно съвсем непопулярно име в литературата. Наложи се да търся дълго, докато открия информация за него. В крайна сметка, след лутане по руските сайтове (без да имам дори базисни познания в този език) се добрах до една кратка негова биография. Оказва се, че е роден през 1961г., завършил е история в Ленинградския Педагогически институт. Преподавал е история във военно-морско училище и е работил като редактор в издателство “Амфора”. Първият му сборник разкази носи заглавието “Играй свою мелодию” и е публикуван през 1989г. Безспорно обаче най-големият успех на писателя е лауреатското звание в конкурса “Национальный бестселлер”, който той печели с романа си “Пътят на Мури”.

Това е книгата, която издателство Колибри издаде преди около месец. Прочетох я едва вчера и останах с доста противоречиво мнение за нея.

Преди всичко романът пресъздава пътя на един самоуверен котарак, чиято къща в Сараево е изгорена и който се оправя в дълго пътешествие, посветено да търсенето на принадлежащите му по право топло одеалце, паничка мляко и двукрака прислуга. Действието е накъсано и преплита съдбите на много странстващи същества. В цялост книгата е посветена на пътя и, погледната в по-глобален план, тя е един своебразен трактат как трябва да се пътува, защо, къде и по какви причини. “Пътят на Мури” среща наглед несъвместими герои и изгражда запомнящи се персонажи – като гъсокът, който умее да умножава, кучето философ Адолф, кашалот, отправил се на околосветско пътешествие, сърбин таксиджия, стар евреин, чиято цел в живота е да изведе народа си от бедите. Иля Бояшов умело си играе с множество прочути произведения на литературата, поставя в романа си не една и две алюзии към незабравими белетристични творби. И не на последно място – може да те накара да се замислиш, макар и само на моменти.

Все пак ще отделя и малко място за негативните си впечатления от “Пътят на Мури”. Това, което най-вече привлече вниманието ми, е бавното действие, които дори става скучно и мудно. Прекалени са опитите да се създаде една елитарна книга, която е изцяло разбираема само от определен кръг хора.

Но това е без значение при положителните качества на романа. Цифровата ми оценка за него обаче не е прекалено висока (като се има предвид колко “поставих” на Джон Стайнбек за “Тортила Флет”). 6/10.

Допълнителна информация ще намерите на сайта на издателство Колибри.

Comments

 1. Стефан says:

  Уникална книга, подходяща за всеки! Построена е по малко по-различен начин, с редица кратки отклонения, но това не утежнява действието и не пречи човек лесно да се ориентира в главната фабула. Проследява множество истории и съдби и постоянно те кара да се замисляш, не само на моменти. Отдавна не бях чел нещо, което да ми остави толкова силни впечатления, а също така и усмивка на лицето след последните редове. Горещо я препоръчвам! Великолепно четиво, за което няма да съжалявате!

 2. sexy tinder girls

  Пътят на Мури – Иля Бояшов | Литературата Днес

 3. free online dating sites for free

 4. asia free dating sites

 5. free online dating site uk

 6. free single parents dating websites

 7. totally free usa dating sites

 8. best uk free dating site

 9. free friends with benefits dating site

 10. highest rated free dating sites

 11. absolutly free dating site

 12. free online dating and messaging