Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Малкия Принц стана любим литературен герой | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Малкия Принц стана любим литературен герой

Почти очаквано най-известният герой на Екзюпери оглави списъка с любими литературни герои на българите. Персонажите, които запълват списъка до номер 30 са следните:

1.Малкият принц

2.Пипи Дългото Чорапче

3.Еркюл Поаро

4.Винету

5.Ирина

6.Бай Ганьо

7.Мечо Пух / Едуард Калън

8.Граф Монте Кристо

9.Хари Потър

10.Мария

11.Бойчо Огнянов

12.Елизабет Бенет

13.Шерлок Холмс

14.Воланд / Скарлет О Хара

15.Остап Бендер

16.Д’ Артанян

17.Султана

18.Ния

19.Филип Марлоу

20.Дон Кихот

21.Фани Хорн

22.Карлсон

23.Швейк

24.Емил

25.Борис Морев

26.Гай Монтег

27.Ян Бибиян

28.Олд Шетърхенд

29.Арагорн

30.Том Сойер

Прави впечатление, че някои от позициите са за двама герои (например номер седем, където са великият Мечо Пух и, хм, посредственият Едуард Калън от „Здрач” и сие). Това може да наведе до едно-единствено заключение – гласувалите в анкетата са били забележително малко, щом има еднакъв брой вотове за герои, поставени в челната десетка.

Като цяло списъкът не е толкова лош – поне ако се сравнява с резултатите от класацията за любим роман, спечелена от „Под игото” – романа, за който се изказах така скептично, че даже ме цитираха в „Литературен вестник”.

Въпреки че в цялата класация няма нито един герой, за когото с ръка на сърцето да мога да кажа, че ми е любим, и въпреки че има няколко (Мария, Емил), за които нямаше да е зле да се упомене от кое точно произведение са, то все пак не е така зле. (Вероятно става дума за героите от “Дъщерята на Калояна” и “Емил от Льонеберя”, но кой знае…)

А иначе ми беше ясно, че един от моите любими литературни герои, Бърти Устър на Удхаус, изобщо няма да влезе никъде. И все пак – можех да гласувам за него, че поне и за награда да се състезавам, хехе.

Comments are closed.