Милорад Павич и Книгата-Със-Сто-Финала

Милорад Павич - Уникат

Четири пъти изтрих уводната реплика на този материал и в крайна сметка се убедих, че не мога да намеря точно и грабващо въведение. Затова просто ще започна с това, че Милорад Павич е изключително интересен автор.

„Уникат” е книга със сто различни финала – това обаче не е най-важното. Самите финали не са нещо особено и съвсем спокойно биха могли и да се навържат вертикално, а не както Павич ги е поставил – хоризонтално. Самата методика на писане обаче, начинът, по който читателят влиза в действието буквално отвсякъде и бива обграден от иновативните решение на писателя – просто са несравними.

„Уникат” например се занимава обстойно със сънища – преплитане на сънища с реалност, паралелно представяне на сънища, продължаване на сънища – все неща, с които не всеки писател би се захванал.

Романът е постмодерен точно колкото и други на Милорад Павич„Вътрешната страна на вятъра”, който може да се чете и отзад напред и представя две различни гледни точки за едно събитие; „Последна любов в Цариград”, където имаме действия в карти Таро; романи кръстословици, ребуси, какво ли още не…

„Уникат” е много увлекателен роман – не го оставяш, докато не си го изчел до самия край (или до стоте му края). А начинът, по който е написан, е запленяващ.

Откъс от книгата можете да прочетете на сайта на издателство “Колибри”.

Comments

 1. Е ще взема и аз да го прочета. Ревюто ме грабна 🙂

 2. Ако искаш, изчакай преди да си я купуваш, защото планирам едно мащабно раздаване на книги : )

 3. Гери says:

  кога го планираш раздаването ?:D авторът ми допада .чела съм две негови книги.тази ме заинтригува.благодаря за инфото:)

 4. Ами за раздаването още не съм определил точен ден, защото смятам да е поне с няколко книги и трябват известна подготовка и план за действие, така да се каже : ) Но ще дойде в един момент

 5. Гери says:

  eeee…това е то младостта.все план и подготовка ви трябва;)))така или иначе всичко по реда си .сега си младейте.за импровизации има време.нещата просто се случват в някакъв си ден,без излишни овертюри…(излишни беше за благозвучие) 😀
  p.s.книгата беше свършила ,когато отидох да си я купя тази вечер:)))

 6. Това е, съдба : ) А за подготовките – по принцип не се занимавам с такива неща, а просто пускам “Спечели си книга”, но в случая е добре да измисля някакъв ефективен вариант за раздаването на повече от една : )

 7. Гери says:

  ще следя с интерес:P не ,защото искам безплатна книга ,а за да видя по какъв начин ще предложиш творбите на масата.ще се получи ли интересна завръзка,ще има ли бой “пред щанда” и други все такива интересни залегнали в съзнанието ни и вече утвърдени национални ценности:P стискам палци .създай интрига,а после опровергай с чисти намерения и още по-чисти помисли;)))

 8. […] в настоящия текст, предлагам на вашето внимание “Уникат” на Милорад Павич. Единственото условие, за да участвате в томболата, е […]

 9. tinder logo font

  Милорад Павич и Книгата-Със-Сто-Финала | Литературата Днес

 10. tinder icon says:

  tinder icon

  Милорад Павич и Книгата-Със-Сто-Финала | Литературата Днес

 11. free no charge dating websites

 12. dating agencies free

 13. 100 percent free dating sites for singles

 14. best free dating site 2021

 15. completely free online dating south africa

 16. free online dating sites over 50

 17. single women over 50 dating free

 18. totally free dating sites for seniors

 19. no credit cards free dating sites

 20. 100% free dating site in usa

 21. air fryer recipes keto