„Туристът“ на Богдан Русев

Последните си няколко дни изгубих в променливоуспешни битки с бирата, много работа и… обмисляне дали мога да направя оригинална рецензия на „Туристът“ на Богдан Русев. Причината е, че в нея историята проследява пътя на един турист, чиято професия е да няма дом, багаж, приятели и близки, а единствено да обикаля хотелите по целия свят и да пише за тях рецензии. Ако са добри – хотелът скоро ще получи огромен прилив от резервации. Ако са лоши обаче, реномето дори на цял курорт може да бъде завинаги заличено.

Интересното при рецензиите на туриста е нестандартният му подход – в една от тях напривер прави съпоставка на арабски хотел с визията от анимационния филм „Семейство Флинстоун“, в друг изготвя готварска рецепта, в трети – изброява 50 други хотела в същия град, които са по-добри в нещо.

Като допълнение към работата си обаче, туристът има още едно, скрито, амплоа – деликатно помага на хора да се самоубият. Желаещите просто си поръчват смъртта в специализиран сайт и скоро към тях се присъединява човек от агенцията, който да постави края.

За сюжета – толкова.

Самият роман е странен. Откровено казано, не е нито твърде добър, нито съвсем за изхвърляне. В сравнение с нелепостта и наивитета на „Къщата“ или самоцелността на разказите (например в „Електрочакра“) обаче със сигурност за момента това е върхът на Богдан Русев.

В „Туристът“ впечатляват няколко неща, за които забелязах, че създават противоречиви впечатления у читателите. Първо, няма емоции. Брилянтно изписана апатия, пълна ампутация на чувствата на главния герой, кратки телеграфни изречения – все едно четеш вестникарска дописка.

Според Анастасия Карнаух от „Аз чета“ това е ужасно и е най-големият, незаобиколим в никой случай, дефект на романа.

Според Христо Блажев от „Книголандия“, който традиционно създава впечатление за безстрастие в ревютата си, си имаме работа с добър писателски стил и липсата на емоция в книгата умело внушава липсата на емоция у героя.

Аз бих бих по-скоро в „златната“ среда, въпреки че мнението на Книголандски изглежда по-близко до вижданията ми. Липсата на емоционалност е емоционалност сама по себе си – поне и по този начин. Още повече че има моменти в романа, когато тя някак се пропуква и прозира през действията на туриста.

И въпреки че според Настя романът не попада в категориите на книга, която „радва или ужасява“ или носи „знание или спокойствие“, аз мисля, че тъкмо това прави Богдан Русев с „Туристът“. Ужасява с липсата на чувства и лекотата на действието, на убийството, на ежедневните полети, на страха от самолети, ужасява, когато убива момиче, което харесва, или ти вменява съчувствие, когато прекарва цял ден с престара жена, която трябва да евтаназира.

Това е то – ако има нещо, което Богдан Русев е успял да направи, то е да редува чувствата ти през почти пълната им палитра без да напише и един ред за каквато и да е емоция.

Всичко друго обаче е под средното ниво – книгата има някаква композиция, но е по-скоро като сборник разкази, отколкото като роман. Завръзки, развръзки и кулминации са разляти и пръснати навсякъде (в лошия смисъл, има автори, които успяват да пишат страхотно чрез такъв модел). Срещат се грешки и неточности – не става дума за граматика или правопис (което е издателски проблем, които тук липсва почти напълно), а за авторски недоразумения. Предпочитам да не цитирам, но дори сега се сещам за два такива случая – пренебрежимо малки, но все пак дразнещи, ако ги фиксираш.

А краят е ужасяващ – нелеп, скучен, престорено изненадващ.

Може би тази идея би имала ефект, ако бе по-пространно развита, а не хвърлена произволно на половината от последната страница. ОК, изненадващ край, но единственото, което си казваш като го прочетеш е „WTF?!“. И да, по принцип дори едно изречения на финала може да е шедьовър на заключението и да преобърне изцяло читателската представа за нещата, но… в „Туристът“ това просто е досадна кръпка на петата на чорапа. Хубавото е, че е толкова кратък край, че може и да не се чете изобщо.

Comments

 1. Хм, похватът на хората да им помагаш да се самоубият в хотела го имаме още в Чужденецът от Албер Камю. Но книгата определено ме заинтригува, трябва да се прочете.

 2. verbod says:

  При такава убийствена критика, заслужава ли си въобще да се чете “Туристът”? При това положение, честно казано, не бих си губил времето с подобна книга.

 3. @vеrbod,

  Да, честно казано мисля, че има какво да се прочете в “Туристът”.

 4. filmi online says:

  Прекрасно ревю, Преславе. След прочит на написаноточовек може да получи доста добра информация относно книгата преди евентуално да си я закупи.

 5. […] Четете книги. Потопете се във вечните разкази на Фицджералд или прегледайте Туристът на Богдан Русев – няма да ви отегчаваме с преразказ на сюжета и рецензия, по-добре вижте изчерпателното ревю тук. […]

 6. Стела says:

  Богдан Русев принципно не ме изкушава, но сега съм заинтригувана.

  Много добро ревю – мисля, че бирата ти се отразява добре 🙂

  А добрият край за мен се очертава като често срещан проблем в съвременните БГ романи – не съм чела всичко, но …

 7. Добрите краища винаги са тънък момент, да.

 8. Има какво да се чете, ДА !

 9. Виолета says:

  Липсата на емоции в историята е характеристика на героя и неговата неспособност да бъде щастлив, възприех това като преднамерено търсен ефект. Туристът няма име, семейство, лична биография, лице. Единствената лична информаця за него е ,че * пие редовно* и по много и евентуално е роден на около 1000 км от Загреб.Не е много, нали? Но това, заедно с необичайните професионални занимания на туриста и неговото постоянно повтарящо се ежедневие въпреки екзотичните и мечтани декори наоколо, изгражда екзистенциалната пустота на съществуването. Човек-схема, човек-калъф, съвременен човек, който нос своята празнота из света и търси как да я запълни. Може би любовта..
  Категорично ми харесва!

 10. tinder plus not working

  „Туристът“ на Богдан Русев | Литературата Днес

 11. free online dating profiles

 12. free sugar mummy dating sites

 13. russian women dating free

 14. the best free dating sites online

 15. dating site in australia free

 16. completely free dating websites uk

 17. keto diet migraines

 18. list of keto diet foods