По-малко от 10% от французите четат?

Доста често се появяват социологически проучвания за това колко хора четат. Преди известно време писах за това, че 2/3 от хората на Острова лъжат какво са чели и какво не. Това ми се струваше доста притеснително, но сега попаднах на още по-неприятна новина – 30% от французите изобщо не четат книги, а 64% – по-малко от пет книги на година (по данни на Франс Прес).

Днес се открива Салона на книгата в Париж и по този повод хората решили да направят проучване за читателските навици в страната си. Резултатите обаче са повече от стресиращи.

Някакси не мога да приема, че не четат достатъчно цели 94% (94!) от жителите на страна, която се слави с високо ниво на образованост и прилична интелигентност на средностатистическия гражданин.

По-лошото обаче е, че собствените ми наблюдение за България показват една лоша тенденция. Не знам у нас да се правят такива проучвания, но съм почти сигурен, че те няма да доведат до нищо добро.

Честно казано, аз вярвам в това, че ние четем – почти убеден съм, че не сме толкова изпаднали, че да не изчитаме поне по една книга на месец. Резултатите за Франция обаче ме обезкуражават малко.

Затова имам молба към онези от вас, които имат по-общи като тематика блогове – публикувайте там една анкета с въпрос от типа на „Колко книги четете на година“ или нещо подобно. Много ми се иска да разбера някакъв що-горе достоверен отговор на този въпрос, но анкета в Литературата Днес не би била обективна с оглед на аудиторията тук.

Все пак ще се радвам на вашите коментари под този текст. И дано да са позитивни : )

Comments

 1. Да оставим французите и да видим себе си. В България книгите на сериозните автори излизат в тираж от 500 екземпляра! Дори от криминалетата на Майкъл Крайтън не могат да бъдат продадени повече от 3000 бройки. Кажете ми сега колко процента от българите четата?…

 2. Броят на продадените нови книги не е критерий. По сергиите за стари книги от по два лева вечно се трупа народ. Лично аз си ги ровя онлайн, защото финансовото ми състояние не е цветущо. Ако преди на заплата винаги си купувах нещо ново, сега препрочитам тези,които имам или се редя и аз на вехтошарника, където човек може да открие страхотни екземпляри, например поредицата “Световна класика”. Процентът на нечетящи едва ли е чак толкова голям, защото колкото и да мисля, нямам такива колеги и приятели.За анкетата, сега ще я пусна, пък ще видим.

 3. Ето резултата от едната ми анкета

  Николко 22%, От една до три 11% , Повече от три 67%

  А в Блог.бг ми писаха сто процента книжни плъхове. Явно тези,които не четат не влизат по такива сайтове и не отговарят на такива анкети. Излиза,че хич не е лесно да се определи колко българи четат. Май трябва някой да пусне подобна анкета и в някой сайт за игрички.:)))

 4. Е като имаме предвид, че “повече от три” не е особено много, резултатът не изглежда съвсем недостоверен. Тези 22% с николкото книги са притеснителния показател, заедно с 11-те % с “1-3”, но ако имаше повече отговори, да кажем: между 5 и 10, или над 15, или нещо подобно, схемата щеше да е още по-точна. По мое мнение там в най-високата графа биха се подредили около 10% от хората. Което, в крайна сметка, не е чак толкова ужасно малко : )

 5. Говоря за нови книги,препрочитането на стари не се брои. аз самата чета непрекъснато,но рядко имам пари за нови.

 6. Избягвам да давам стряскащи прогнози какво би станало при толкова голям процент нечетящи. Още по-малко ще тръгна да осъждам някой, че не четял. Кой е казал, че по презумпция трябва да се чете!? Това е вътрешна потребност, която я има у доста хора, но при други лиспва или е крайно намалена.
  Така че да си четем кротко и да се надяваме, че светът ще върви напред дори без четенето да е най-масовото забавление. А и в днешно време сякаш повечето предпочитат да пишат, не да четат. Много писатели, много поети плъзнаха в търсене на признание. Я по-добре да се пусне една анкета “Аз творец ли съм или читател” (като онзи виц за чукчата: “Чукча не читател, чукча писател”), за да видим доколко е тревожно това съотношение 🙂

 7. how to text a girl on tinder

  По-малко от 10% от французите четат? | Литературата Днес