Иии… наградата Хеликон отива при Захари Карабашлиев

Кратка история на самолета - Захари Карабашлиев

Осмата награда на книжарници Хеликон се присъжда на “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев. Това е втората книга на писателя – след “18% сиво”, която беше номинирана за същото отличие миналата година и въпреки че беше на едно от водаческите места на журито, отстъпи първенството на “Кръглата риба” на Момчил Николов.

Съставът на журито тази година беше: председател – проф. Цветан Ракьовски (Югозападен университет, Благоевград), заедно с членове: писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критика и поет Йордан Ефтимов.

Мотивацията на журито гласи: “”Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената.” Доста добре казано.

Наградата на Захари беше връчена от миналогодишния победител – Момчил Николов. Тя включва статуетка и 3000 лева.

При връчването на наградата председателят на журито обяви, че фаворити на последното гласуване са се оказали “Будистки плаж” на Васил Георгиев, “Project Dostoevski” на Радослав Парушев и “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев. При последното гласуване “Кратка история на самолета” надделява над “Будистки плаж” с 3 на 2 гласа.

По този начин се стига до ситуация, типична за последните три години. През 2008 г. с 3:2 “Кръглата риба” на Момчил Николов печели над “Изгубен в природата” на Милен Русков, а през 2007 г. на балотаж заедно с романа на победителя Емил Андреев застава сборникът с разкази на Палми Ранчев “Малко късмет за по-късно” и също губи с два на три гласа.

Наградата “Хеликон” се връчва за осми път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев и Момчил Николов. Или три сборника с разкази, три романа и едни белетризирани мемоари. Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и 3000 лв.

Членовете на журито тази година са прочели 131 книги (романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници “Хеликон”. От тях на четири етапа – според годишните сезони – са били номинирани 12 книги.

Comments

 1. Калоян says:

  Заслужава я! Да му е честита!

 2. Буквално преди минути я завърших. Заслужава си наградата, някои от разказите са великолепни.

 3. Den says:

  Напълно заслужена награда. Прочетох разказите на един дъх.

 4. How To Get A Date On Tinder

  Иии… наградата Хеликон отива при Захари Карабашлиев | Литературата Днес

 5. minder muslim tinder

  Иии… наградата Хеликон отива при Захари Карабашлиев | Литературата Днес

 6. free dating websights

 7. no credit card free dating site

 8. free online dating chatting sites

 9. real online dating sites for free

 10. columbus ohio free dating

 11. new age dating site free

 12. top free dating sites totally free

 13. singles over 50 dating free

 14. free hiv positive dating sites

 15. the keto cookbook: innovative delicious meals for staying on the ketogenic diet