Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Иии… наградата Хеликон отива при Захари Карабашлиев | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Иии… наградата Хеликон отива при Захари Карабашлиев

Кратка история на самолета - Захари Карабашлиев

Осмата награда на книжарници Хеликон се присъжда на “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев. Това е втората книга на писателя – след “18% сиво”, която беше номинирана за същото отличие миналата година и въпреки че беше на едно от водаческите места на журито, отстъпи първенството на “Кръглата риба” на Момчил Николов.

Съставът на журито тази година беше: председател – проф. Цветан Ракьовски (Югозападен университет, Благоевград), заедно с членове: писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критика и поет Йордан Ефтимов.

Мотивацията на журито гласи: “”Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената.” Доста добре казано.

Наградата на Захари беше връчена от миналогодишния победител – Момчил Николов. Тя включва статуетка и 3000 лева.

При връчването на наградата председателят на журито обяви, че фаворити на последното гласуване са се оказали “Будистки плаж” на Васил Георгиев, “Project Dostoevski” на Радослав Парушев и “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев. При последното гласуване “Кратка история на самолета” надделява над “Будистки плаж” с 3 на 2 гласа.

По този начин се стига до ситуация, типична за последните три години. През 2008 г. с 3:2 “Кръглата риба” на Момчил Николов печели над “Изгубен в природата” на Милен Русков, а през 2007 г. на балотаж заедно с романа на победителя Емил Андреев застава сборникът с разкази на Палми Ранчев “Малко късмет за по-късно” и също губи с два на три гласа.

Наградата “Хеликон” се връчва за осми път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев и Момчил Николов. Или три сборника с разкази, три романа и едни белетризирани мемоари. Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и 3000 лв.

Членовете на журито тази година са прочели 131 книги (романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници “Хеликон”. От тях на четири етапа – според годишните сезони – са били номинирани 12 книги.

Comments are closed.