Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginSubMenu() should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginSubMenu($title, $function, $file, $capability = 10, $where = 'plugins.ph...') in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 336

Warning: Declaration of antispam_for_all_fields::addPluginContent($links, $file) should be compatible with mijnpress_plugin_framework::addPluginContent($filename, $links, $file, $config_url = NULL) in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/antispam-for-all-fields/antispam-for-all-fields.php on line 345
Софийският панаир на книгата идва с амбициозна програма! | Литературата Днес
Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/literatu/public_html/wp-content/plugins/facebook-revised-open-graph-meta-tag/index.php on line 273

Софийският панаир на книгата идва с амбициозна програма!

Както обикновено по това време на годината книжните ентусиасти като мен започват да стягат празните дисаги и да се готвят да се изстрелят към НДК, където от 7 декември започва Зимния панаир на книгата в София 2010! И въпреки че по мои наблюдения пари за книги напоследък не никнат по джобовете и портфейлите и може би този път разточителното пазаруване на буквички, хартия и корици ще се ограничи само до най-необходимото/най-атрактивното, то големите издателства и книжарници са подготвили поредица от събития, които няма как да не ни се сторят доста любопитни.

Струва ми се, че най-много тази година са се постарали от CIELA – освен че са поканили застаряващия италиански певец Ал Бано за премиерата на автобиографията му на български (което лично мен не ме вълнува, но ако искате да знаете – неделя, 12 декември, 12 часа на щанда на издателството), са организирали и един дъъълъг низ от срещи с известни наши писатели – всъщност най-известните, тъй като в последните години почти няма някое сериозно име в съвременната ни проза, което да не е публикувало (и) под знака на CIELA.

Серията започва на 10 декември (петък) от 18 часа, когато на щанда на издателството в НДК (№103) за среща с феновете ще са на разположение Алек Попов и Теодора Димова. Събитията продължават на следващия ден, събота, когато от 11 до 12 часа ще можем да се срещнем със Захари Карабашлиев и Ваня Щерева. В следващия един час пък на №103 ще са Радослав Парушев и Васил Георгиев. От 13 до 14 – Михаил Вешим и Калин Терзийски (за него, странно, още не съм писал нищо в блога, но предстои ревю на „Алкохол”), а за финал, от 14 до 15 часа, – Иво Сиромахов и Людмила Филипова.

Хеликоните пък този път малко се излагат, залагайки на доста по-претенциозни събития (като представяне на сборник с поезия на Арсений Тарковски, критически текстове за анималистиката на Емилиян Станев, пиеси на Георги Данаилов), които така или иначе в София, когато и да е, се посещават от тесен кръг едни и същи хора.

Все пак правят впечатление две срещи с писатели – сърбина Драган Великич с романа „Руски прозорец” (7 декември, вторник, 17:30) и македонеца Гоце Смилевски с „Разговор със Спиноза” на „Колибри” (8 декември, сряда, 18:30). Самите „Колибри” пък празнуват 20 години от създаването си и ще ни срещнат още с писателката Катрин Панкол.

За 15 декември пък „Хеликон” са организирали Вечер на аржентинската литература –

ето това вече е нещо, заслужаващо адмирации. Освен че са подготвили коктейл с отбрани аржентински вина (а те добри, вярвайте ми), са уредили и урок по танго, а (все пак е книжарница) ще има и представяне на книгите, издадени по програма „Sur” на МВнР на Аржентина – „Поезия” на Хулио Кортасар, „Бавната смърт на Лусиана Б.” на Гийермо Мартинес, „Измислици” на Хорхе Луис Борхес и „Парижката загадка” на Пабло де Сантис.

Въпреки че хронологически се пада преди Аржентинската вечер, гвоздеят на панаирната програма на „Хеликон” ще бъде връчването на едноименната награда, която аз неведнъж съм определял като най-свястната и най-литературната у нас. Церемонията по обявяването на деветия й носител ще бъде от 18 часа на 9 декември, а тази година номинираните са повече от равностойни и силни автори – само стига да се види, че сред тях влизат Теодора Димова, Деян Енев (вече има наградата от 2004г.), Кристин Димитрова, педантичната преводачка Росица Ташева, носителката на Новелова награда 2008 Цвета Стоева и две (!) книги на Калин Терзийски.

Други акценти по време на Панаира са събития с участието на чиклит-авторката на „Кръгозор” Маги Стийвотър, младия Димитър Божанов, издаван от „Бард”, Том Егеланд, който бил предшественик на Дан Браун, и, разбира се – много други.

На площта от над 1000кв.м се очакват сериозни намаления, традиционното 20-процентно смъкване на цената като протест срещу ДДС върху книгите, редица промоции (е, на залежали и скучни книги вероятно, но пък промоции) и наслада за душата за нас, книжните маниаци. Дано само не стане като през пролетта…

Comments are closed.