Вампирската истерия в литературата

Вампирите вече са навсякъде.

Вампирите навлизат в популярната литература с невъобразими темпове. Вече са навсякъде, от посредствените „Vampire Academy”-книги, през някаква поредица за Анита Блейк, ловецът на вампири, та чак до свръхчетените днес романи от серията „Здрач”, който са толкова разпространени, че дори забелязах билборд на „Цариградско шосе”, който ги рекламира – индикация, че най-накрая в България се дават големи пари за реклама, което пък значи и че възвръщаемостта е огромна.

Кога беше беден литературния вампирски пазар – тук-там се появяваше някой Брам Стокър да възпее Дракула или Елизабет Костова, който обърна внимание на същия прочут антагонист в “Историкът”, кога навсякъде вече има книги за човекоподобните комари.

В последните години обаче тенденцията е не просто да ни заливат отвсякъде с вампири, но и тотално да преобразяват наложената вече практика за тяхното описване. Според „Здрач” много вампири вече са добри, обичливи, нежни и не пият кръвта на хората. Лошото е, че това ги прави твърде човечни за вампири.

Друго си е в нормалните вампирски книги, където е ясно кой е добрият, кой е лошият (Бъфи неслучайно убива вампири в едноименния филм) – там не просто нещата са стандартизирани и досадни, но ти носят усещането, че са на мястото си. За разлика от „Здрач”, където вампирите са хора само дето пият кръв на животни. Какво им е вампирското тогава, науката мълчи.

Истерията с вампирите в литературата стигна такива измерения, че Amazon, най-голямата виртуална книжарница, направи цял подраздел за кръвосмучещите. В него сега има 1424 заглавия. Бая книги, бая нещо.

Нийл Гаймън, културен журналист в няколко големи американски издания, сред които EW, написа в своя статия, че е редно вампирите да са подправка в литературата, а не цяло блюдо.

Какво обаче да ги замени? Зомбита например?

Comments

 1. UZUMAKI says:

  Вампирите са яки; зомбитата са убер-яки.

 2. Ghibli says:

  Имаш предвид Нийл Геймън, който в последно време е доста по-известен като писател 🙂

 3. Marto says:

  За жалост това са някакви псевдо-вампири, които се събличат голи под слънцето, за да блестят плочките по коремите им като кристали…
  Най-добрите съвременни романи, в които присъстват вампири (и определено не са изцяло добрички и грижовни и милички) за мен са Патрулите на Сергей Лукяненко. И четирите романа са невероятно силни взети заедно и ми се струва, че повечко хора трябва да се запознаят с едно такова виждане. Там нещата просто не са еднопластови, нито захаросани.

  Иначе Бъфи е великолепно! 😀

 4. Sleepwalking says:

  За съжаление и в литературата вече има мода. А що се отнася до вампирите, както във всеки образ и в тях би трябвало да се вложи някакъв смисъл, а не просто да се измажат с брокат и да се пъчат силно-мълчаливо на слънце. Все едно де, отново количеството е за сметка на качеството…

 5. maq says:

  super vampir

 6. droga5.net says:

  droga5.net

  Вампирската истерия в литературата | Литературата Днес

 7. how does tinder work with facebook

  Вампирската истерия в литературата | Литературата Днес

 8. find tinder profile

  Вампирската истерия в литературата | Литературата Днес

 9. dating site in europe totally free

 10. free extramarital dating sites

 11. free downloadable dating sim games

 12. best site for online dating free

 13. free military dating site in usa

 14. free online dating naughty

 15. free dating online games

 16. phone dating free trials

 17. shark tank keto diet pill

 18. keto diet do’s and don’ts